Şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu. Sunt acuzaţi că nu au verificat legalitatea unor dosare de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa pensii alba

Şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, printer care şi un director adjunct, au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu. Cei şapte sunt acuzaţi că nu au verificat legalitatea şi corectitudinea unor documente din dosare de pensie producând un prejudiciu de aproximativ 119.000 lei. Cauza a fost disjunsă din celebrul dosar al ”pensiilor ilegale” în care au fost condamnaţi 165 de inculpaţi.

Funcţionarii de la Casa de Pensii Alba trimişi în judecată sunt Ionel Mihăilă, director adjunct al instituţiei, alături de Viorica Popa, Smaranda Oltean, Eugenia Victoria Pitic, Victoria Gabor, Daniel Mircea Suciu şi Dan Corneliu Petcu. 

Dosarul a fost disjuns din celebra cauză a ”pensiilor ilegale” în care au fost condamnaţi 160 de inculpaţi, printre care şi o fostă angajată a Casei de Pensii Alba, Viorica Călin, care a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. 

DIICOT Alba Iulia a decis să transmită dosarul privind ceilalţi funcţionari publici, suspectaţi pentru ”neglijenţă în serviciu”, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Procurori de la această structură de Parchet au decis, după cinci ani, să îi trimită în judecată pe cei şapte funcţionari publici. 

Faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în perioada 2009 - 2011, iar, potrivit procurorilor, aceştia şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, din culpă, în sensul că nu ar fi verificat legalitatea şi corectitudinea documentelor aflate la dosarele de pensie, cu consecinţa stabilirii în favoarea mai multor solicitanţi a unor pensii într-un cuantum mai mare decât li se cuvenea. Prejudiciul cauzat Casei de Pensii Alba se ridică la aproximativ 119.000 de lei, din care suma de circa 13.000 de lei a fost recuperată. Dosarul va fi judecat pe fond la Judecătoria Alba Iulia. 

Dosarul pensiilor ilegale

Dosarul pensiilor ilegale a fost trimis în judecată în 2012, după ce procurorii DIICOT Alba Iulia au descoperit o veritabilă reţea de falsificare dosare de pensie şi acte de studiu cu beneficiari din zona Munţilor Apuseni.În perioada 2009 – 2011, o grupare de falsificatori de cărţi de muncă, adeverinţe, diplome de studii şi alte documente au reuşit să fabrice dosare de pensie ilegale pentru aproape 150 de personae din Apuseni. Din grupare a făcut parte şi Viorica Călin, angajată la Casa de Pensii, care se ocupa cu colectarea documentelor şi plasarea dosarelor pentru a fi aprobate. Aproape toţi beneficiarii de pensii ilegale au recunoscut faptele şi au primit pedepse cu suspendare, plus achitarea daunelor financiare. Casele de Pensii Alba, Bihor, Cluj, Sectorul 2 Bucureşti, Sectorul 3 Bucureşti, Teleorman, s-au constituit părţi civile cu suma de 2,33 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă (2,1 milioane de lei) sunt bani primiţi ilegal de la Casa de Pensii Alba. Ultima decizie definitivă în acest dosar a fost pronunţată în aprilie 2016.

arestati alba

Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată unuia dintre liderii grupării, Sabin Coasian. Acesta a fost condamnat la 15 ani şi 4 luni de închisoare şi la plata sumei de 216.000 de lei către casele de Pensii din Alba şi Bihor. Un alt membru al grupării, Olenici Dan Vasile, a primit 3 ani cu suspendare sub supraveghere. Toma Ionel a primit pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 6 luni cu executare. De asemenea, Constantin Toma, a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat în 2013, la 6 ani de închisoare, inculpatul Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Citiţi şi:

Misterul tăbliţelor de la Sinaia. Teoriile care privilegiază falsul ordinar în dauna cronicii originale a istoriei dacilor

Ce sunt marcajele turistice şi care este semnificaţia lor. Cum sunt clasificate traseele montane

Cazare în condiţii ca acum 100 de ani într-o locuinţă tradiţională din Apuseni. Experimentul realizat de o familie din Bucureşti în satul Cheia din Alba

Ferma de măgăriţe din Apuseni, afacerea de succes cu lapte ce se vinde cu 100 de lei litrul

Cum se obţine cel mai bun vin în gospodărie. Producătorii sunt încântaţi de calitatea strugurilor făcuţi în 2016

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite