RMGC nu renunţă la Roşia Montană. Compania speră să înceapă proiectul minier în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentari din comisia specială la Roşia Montană
Parlamentari din comisia specială la Roşia Montană

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation au făcut public un comunicat de presă cu mesaj pozitiv după respingerea proiectului de lege privind proiectul minier de către comisia specială a Parlamentului. Compania apreciază raportul ca ”profesionist” şi aşteaptă adoptarea ”rapidă” a cadrului legislativ general privind exploatările miniere din România.

"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capătul unor dezbateri transparente, în care opinia publică a avut ocazia să fie informată cu privire la proiectul Roşia Montană. Raportul comisiei este profesionist şi cuprinzător şi ne bucurăm că, după mulţi ani de aşteptare, s-a desfăşurat o analiză serioasă a acestui proiect minier, în toate aspectele sale. Apreciem concluzia Comisiei, care recomandă completarea cadrului legislativ actual din România cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare”, se afirmă în comunicatul RMGC.

Reprezentanţii companiei apreciază că acest cadru legislativ va permite dezvoltarea industriei miniere din România şi atragerea de investitori şi speră într-o adoptare rapidă astfel încât proiectul de la Roşia Montană să înceapă anul viitor. 

„Aşteptăm adoptarea rapidă a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană să poată demara în prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului în România să se facă simţit în întreaga economie. Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) acţionează şi a acţionat întotdeauna cu bună credinţă şi deplină respectare a cadrului legal. RMGC îşi reafirmă respectul pentru toate instituţiile statului român şi pentru specialiştii români. Avem încredere că beneficiile proiectului Roşia Montană – mii de locuri de muncă, standarde de mediu ridicate, patrimoniu restaurat şi peste cinci miliarde de dolari în economia României – se vor concretiza cât mai curând”, se mai susţine în document.

Comisia specială a Parlamentului a respins luni proiectul minier iniţiat de Guvern pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Decizia este urmarea unei înţelegeri politice din interiorul USL. Negocierile dintre PSD şi PNL au concluzionat iniţierea unui nou proiect de lege care să reglementeze un cadru general privind exploatările miniere din România.

Reacţia Gabriel Resources

O reacţie similară a fost transmisă şi de preşedintele executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry. Potrivit Financial Post, preşedintele companiei susţine că nu este totul pierdut şi este convins că, pe viitor, se vor face paşi importanţi pentru ca proiectul de la Roşia Montană să poată fi demarat. „Nu înseamnă că proiectul s-a dus pe apa sâmbetei. Ceea ce au spus este că ei cred că un proiect aşa de complex ca al nostru nu trebuie să treacă printr-o lege separată”, a declarat Jonathan Henry.

Citiţi şi:

DOCUMENT Proiectul Guvernului pentru exploatarea de la Roşia Montană, respins de Comisie din a treia încercare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite