Radiografia epidemiei de COVID 19 în Alba. Medic epidemiolog DSP: „Am reuşit să controlăm eficient cazurile. Nu sunt persoane în stare critică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul DSP Alba
Sediul DSP Alba

Directorul adjunct în Sănătate Publică, medicul epidemiolog Daniela Popa Dreghici, face o radiografie a situaţiei privind epidemia de COVID-19 în Alba.

Direcţiile de sănătate publică din ţară sunt, în prezent, în prima linie în ceea ce priveşte lupta cu virusul. Sunt instituţii de importanţă vitală în coordonarea şi monitorizarea situaţiei provocate de răspândirea noului coronavirus.

În Alba, la fel ca în multe alte judeţe, situaţia este ţinută sub control. Sunt 118 cazuri pozitive, 6 persoane vindecate, 4 persoane decedate, 57 de persoane internate, dintre care majoritatea cu o evoluţie clinică bună şi niciun caz în stare critică. La aproximativ 7 săptămâni de la primele măsuri întreprinse de DSP Alba, dr. Daniela Popa Dreghici (foto dreapta jos), director adjunct al DSP Alba, unul dintre medicii din prima linie, face o radiografie detaliată a situaţiei epidemiologice la nivelul judeţului Alba, informaţiile fiind valabile pentru data de 14 aprilie 2020, ora 12.00: 

”Judeţul Alba a fost printre primele judeţe la nivel naţional care au intrat în alertă, din cauza riscului de apariţie a cazurilor de îmbolnavire cu Covid-19, de la întoarcerea în ţară din Italia, a autocarului cu elevi ai Liceului de Arte Regina Maria, din Alba Iulia, în noaptea de 24 februarie 2020. Încă de atunci au început primele acţiuni de izolare la domiciliu a tuturor celor reîntorşi în ţară.

De la începutul acţiunii am realizat importanţa testării pacienţilor suspecţi simptomatici, judeţul nostru fiind arondat Institutului de Boli infecţioase Cluj pentru testare. Colaborarea dificilă cauzată de distanţă şi supraaglomerare (deoarece în Cluj se lucrau teste recoltate din întreg Ardealul), ne-au determinat să demarăm o acţiune de dotare cu aparatură şi testare la nivel local. Astfel am reuşit să începem testarea în Laboratorul propriu al DSP-ului, din data de 26 martie 2020, primind un aparat RT-PCR în regim de comodat de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, laborator în care, până la acest moment, au fost testate peste 1.800 de persoane.

La acest moment (14 aprilie 2020), situaţia îmbolnăvirilor la nivelul judeţului Alba se prezintă astfel: 118 cazuri

medic dreghiciu alba

pozitive Covid-19; 4 cazuri decedate; 6 cazuri vindecate. Consider că este important de ştiut care este procedura ce se aplică la nivelul spitalelor din judeţ: orice persoană care s-a întors din străinătate sau este contact cu un caz declarat pozitiv şi prezintă simptome respiratorii, anunţă medicul de familie despre starea de sănătate, iar în cazul agravării simptomelor respiratorii se prezintă la cel mai apropiat spital, unde la cortul de triaj este consultată şi se recoltează teste pentru Covid-19.

Dacă starea pacienţilor necesită supraveghere medicală, acesta se izolează în spitalul la care s-a prezentat, urmând ca în cazul rezultatului pozitiv să se interneze în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba. Dacă prezintă o formă severă de îmbolnăvire şi pacientul prezintă şi alte patologii cronice, se va transfera la Spitalul suport Blaj, cel care deserveşte cazurile grave din judeţ. Când capacitatea de internare a Secţiei Infecţioase din SJU Alba este depăşită, pacienţii cu forme medii sunt transferaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, denumit generic spital de linia a II-a. Având în vedere creşterea cazurilor de îmbolnăvire în zona Munţilor Apuseni, am solicitat Ministerului Sănătăţii includerea pe lista spitalelor de linia a II-a şi a spitalului orăşenesc Abrud.

În prezent, 57 de persoane depistate pozitiv cu Covid-19 se află internate în unităţi spitaliceşti din judeţ. Cazurile care sunt pozitive dar asimptomatice sau prezintă forme minore de îmbolnăvire, în număr de 46 la acest moment, sunt izolate în condiţii extrem de stricte la domiciliu, şi 5 în centrul special amenajat pentru izolarea personalului medical. O situaţie mai delicată a apărut la Centrul de Dializă Nefromed din Alba Iulia, unde până la acest moment 11 persoane dializate, un medic şi 3 asistente medicale au fost diagnisticaţi pozitiv. Deşi au fost testate toate persoanele dializate şi personalul angajat, continuăm reluarea periodică în testare a tuturor pacienţilor şi personalului medical din centru, la cele mai mici simptome, pentru a avea un control foarte strict privind starea de sănătate a acestei categorii extrem de expuse de pacienţi.

La nivelul judeţului Alba, avem la acest moment 358 persoane carantinate, din totalul de 706 de la începutul perioadei, în 16 locaţii din diverse zone ale judeţului. Prin creşterea capacităţii de testare la nivel judeţean, după intrarea în funcţiune a aparatului RT-PCR primit de SJU-Alba, putem ajunge la circa 300 persoane testate zilnic. Vom efectua în continuarea testarea persoanelor instituţionalizate în centre de asistenţă socială, precum şi a personalului angajat în aceste centre, la apariţia celei mai mici suspiciuni de infecţie Covid-19, pentru a preveni din timp apariţia cazurilor de îmbolnăvire la această categorie de persoane.

În concluzie, considerăm că la nivelul judeţului Alba, printr-o muncă de echipă între toate instituţiile implicate în depistarea, izolarea, supravegherea şi tratarea cazurilor de îmbolnăvire Covid-19, am reuşit până la acest moment să controlăm eficient toate cazurile apărute. Este în primul rând meritul cetăţenilor judeţului, care au înţeles, cu mici excepţii, să respecte toate măsurile impuse la nivel naţional prin ordonanţele militare, dar şi cele suplimentare impuse de autorităţile locale. Insistăm în continuare să se înţeleagă, de către toţi locuitorii judeţului, fie ei tineri sau seniori, că nu este momentul relaxării măsurilor de izolare şi distanţare socială, chiar dacă vremea frumoasă şi Sărbătorile Pascale ne îndeamnă la socializare. Avem încredere într-o bună colaborare în continuare, astfel ca printr-un efort comun, depus în primul rând de personalul medical aflat în prima linie, alături de patul pacienţilor internaţi, împreună cu autorităţile locale care au acţionat prompt la toate recomandările DSP-ului, precum şi de înţelegerea dumneavoastră, a cetăţenilor că este mult mai uşor să prevenim, decât să tratăm, vom reuşi să depăşim această perioadă dificilă pe care o traversăm împreună”.

Citiţi şi:

 

FOTO Alba Iulia devine centru regional pentru testare COVID 19. Al doilea aparat a fost pus în funcţiune la spitalul judeţean de urgenţă

 

Apel disperat al primarului din Blaj către cetăţeni: „Nu pot accepta să pierdem această luptă. Dacă Blajul cedează, cade tot judeţul“

 

Hoţ profesionist din Alba Iulia, cu multiple fapte de furt şi distrugere, condamnat la închisoare cu executare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite