Proiect unic în Europa la Ocna Mureş: câmpul de sonde ar putea deveni muzeu al sării în aer liber FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câmpul de sonde din Ocna Mureş nu mai este folosit de mulţi ani pentru exploatarea sării
Câmpul de sonde din Ocna Mureş nu mai este folosit de mulţi ani pentru exploatarea sării

Primăria oraşului Ocna Mureş vrea să transforme câmpul de sonde din localitate în muzeu în aer liber. Investiţia ar urma să fie realizată din fonduri europene.

Primarul Silviu Vinţeler susţine că, la nivelul administraţiei publice locale, s-au purtat discuţii cu repreznetanţi ai Ministerului Economiei şi SNS Salrom SA, referitoare la realizarea unui muzeu al sării în aer liber folosind fonduri europene nerambursabile. 

”Acest obiectiv este unic în Europa şi doreşte să utilizeze resursele naturale şi istorice ale exploatării de sare din oraşul Ocna Mureş, respectiv câmpul de sonde din centrul oraşului. Proiectul are o valoare estimată de peste 5 milioane de euro şi realizează în primul rând reabilitarea, ecologizarea şi amenajarea câmpului de sonde din centrul oraşului. 

Faptul că reprezintă o noutate la nivel european şi are o importanţă deosebită, nu numai pentru orşul Ocna Mureş, e reflectat şi de faptul că domnul europarlamentar Mircea Hava poartă de câteva luni o corespondenţă activă cu Comisia Europeană privind posibilitatea finanţării şi implementării unui astfel de proiect la Ocna Mureş prin utilizarea de fonduri euroopene stabilite pentru exerciţiul financiar 2021-2027, spune primarul Vinţeler.

sonde ocna mures

De asemenea, Nicolae Moldovan, consilier în Parlamentul European, va purta în această săptămână discuţii la nivelul Ministerului Fondurilor Europene şi SNS Salrom SA pentru a se stabili paşii tehnici necesari pentru realizarea acestui proiect, în principal modul de asociere între administraţia locală şi soncietatea naţională a sării, care este proprietarul terenului.

sonde ocna mures

”Suntem convinşi că acest proiect este pe deplin realizabil utilizând fonduri europene şi va realiza atât introducerea în circuitul turistic a unei zone care acum este practic dezafectată (câmpul de sonde din centrul oraşului), cât şi crearea unui obiectiv turistic şi cultural unic în Europa plecând de la istoria de peste 2000 de ani a exploatării sării în Ocna Mureş”, mai susţine primarul din Ocna Mureş.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Securitatea şi şcoala în comunism. Elevii care ascultau Europa Liberă sau voiau să fugă din ţară, atent filaţi

 

Doi locuitori cu COVID-19 au băgat o comună întreagă în scenariul roşu şi au închis şi singurul bar din sat

Alba IuliaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite