Proiect pe bani din Elveţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic din Munţii Şureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Iezer vazut de pe masivul Sureanu
Lacul Iezer vazut de pe masivul Sureanu

Consiliul Judeéan Alba a aprobat un proiect de hotărâre ce prevede un acord de parteneriat cu Universitatea de Vest Timişoara pentru depunerea şi implementarea proiectului „Alternative de dezvoltare durabilă în munţii Şureanu – Focus pe Turism şi conservarea naturii. Este vorba despre un studiu amănunţit despre potenţialul turistic al zonei, în colaborare cu parteneri din Elveţia, pentru dezvoltare durabilă.

„Poate facem o mică Elveţie în munţii Şureanu. Sunt pasionat de sporturile de iarnă şi aş vrea să nu mai merg în alte ţări pentru a le practica”, a spus unul dintre consilierii judeţeni, Dumitru Fulea. „O zonă cu potenţial deosebit este cea a Munţilor Şureanu. Aceasta se află la limita judeţului Alba cu judeţele Sibiu, Hunedoara şi Vâlcea, este inclusă în Situl Natura 2000 Frumoasa, există o serie de investiţii în zona de pârtii de schi precum şi structuri de primire turistică. Frumoasa este una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpaţi, activitate tradiţională practicată din cele mai vechi timpuri, fără prjudicii asupra patrimoniului natural care include 11 tipuri de habitate de interes comunitar.

Cele mai reprezentative sunt pădurile de molid, jnepenişurile şi păşunile alpine şi subalpine, o parte dintre păduri fiind virgine sau cvasivirgine, cu o mare diversitate biologică. Sunt incluse în sit excelente habitate pentru populaţii semnificative aparţinând unui număr mare de specii protejate la nivel european ca ursul, lupul, râsul, dar şi pentru mai multe specii de floră şi faună, dintre care 25 sunt specii de interes comunitar care au în acest sit o stare bună sau chiar excelentă de conservare. Aria de protecţie specială avifaunistică „Frumoasa” este compusă din 11 specii de păsări (ierunca, cocoşul de munte, 3 specii de ciocănitori, 3 specii de răpitoare de noapte, caprimulgul şi două specii de paseriforme)”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Situl se desfăşoară pe teritoriul a trei unităţi montane majore ale Carpaţilor Meridionali, Munţii Cindrelului, Munţii Şureanu, Munţii Lotrului. Munţii Şureanu (Sebeş) sunt o grupă muntoasă a Munţilor Şureanu – Frumoasa - Lotrului, aparţinând lanţului muntos al Carpaţilor Meridionali, cel mai înalt pisc fiind Vârful lui Pătru (2.130 m).

Proiectul „Alternative de dezvoltare durabilă în Munţii Şureanu – Focus pe turism şi conservarea naturii” va fi depus de către Consiliul Judeţean Alba, Universitatea de Vest Timişoara împreună cu parteneri elveţieni: Centre for Development and Environment al Universităţii din Berna şi administraţiile locale ale loclităţilor montane Mathon, respectiv Blatten.

Prin Acordul de parteneriat aprobat marţi în CJ Alba se prevede realizarea unei evaluări a stării actuale a realului de studiu, potenţialul pentru sporturi de iarnă în contextul schimbărilor climatice, biodiversitatea sau conservarea naturii, schimburi de experienţă între specialişti din România şiş Elveţia. Principalele rezultate ale proiectului sunt „importul de know how care se poate concretiza prin manuale de bună practică în administrarea şi evaluarea arealelor montane în vederea dezvoltării durabile. Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean poate beneficia de fonduri pentru dezvoltarea de proiecte pilot, activităţi de training. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar în cazul în care acesta va fi câştigat, va demara în noiembrie 2014.

Liderul proiectului va fi Universitatea de Vest Timişoara, iar Consiliul Judeţean Alba va avea rolul de partener şi beneficiar în depunerea şi implementarea ulterioară a proiectului.Bugetul estimativ al proiectului este de 200.000 CHF (în funcţie de aprobarea totală sau parţială a acestuia în perioada de evaluare a proiectului). Din aceşti bani, aplicantul principal şi partenerii trebuie să depună 15% sub formă de contribuţii directe sau în natură.

CJ Alba mizează pe fonduri europene pentru domeniul schiabil de 30 de milioane de euro din Munţii Sebeşului

Pârtie nouă de schi în Munţii Şureanu, la 2000 de metri altitudine

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite