Prețul pentru modernizarea Transalpinei de Apuseni s-a dublat. De ce a crescut atât de mult valoarea investiției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul de modernizare a drumului județean DJ107I din județul Alba, cunoscut și sub denumirea de Transalpina de Apuseni, s-a dublat după creșterea prețurilor la materialele de construcție și rezilierea contractelor cu fostul antreprenor.

Secțiune din Transalpina de Apuseni FOTO Facebook/ Județul Alba
Secțiune din Transalpina de Apuseni FOTO Facebook/ Județul Alba

Valoarea investiției a crescut de la 188 de milioane de lei pentru aproape 80 de kilometri de drum județean, la 374 de milioane de lei, cu TVA inclus.

Din cei 188 de milioane de lei, aproximativ 184 de milioane de lei reprezenta finanţarea nerambursabilă din fonduri europene. Acum, potrivit hotărârii adoptate de către Consiliul Județean Alba, valoarea totală a investiției a fost actualizată la 374,4 milioane de lei, adică peste 76 de milioane de euro, inclusiv TVA.

Pentru modernizarea drumului judeţean DJ107I – „Transalpina de Apuseni” au fost încheiate în 2019 două contracte de lucrări, astfel: unul pentru Lotul 1, încheiat între UAT Judeţul Alba şi Asocierea Operes SRL (Lider de asociere) – Societatea de Construcții Napoca SA (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2); altul pentru Lotul 2, încheiat între UAT Judeţul Alba şi Asocierea Societatea de Construcții Napoca SA (Lider de asociere) – Operes SRL (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2). Fostul antreprenor a realizat circa 30 la sută din proiectul de modernizare a drumului lung de aproape 80 de kilometri.

Consiliul Județean Alba trebuie să contribuie cu peste 84 de milioane de lei

Potrivit documentaţiei Consiliului Judeţean Alba, din data de 6 mai 2022 a fost reziliat contractul pentru Lotul 1, „ca urmare a lipsei garanţiei de bună execuţie certe din partea antreprenorului”, în baza notificării de reziliere emise de beneficiar. Având în vedere creşterea preţurilor cu impact semnificativ asupra creşterii costurilor proiectelor de infrastructură şi necesitatea finalizării obiectivului de investiţii, Consiliul Județean Alba a aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general (cu valori actualizate aferente Lotului 1), respectiv suma de 280 de milioane de lei, cu TVA inclus.

Ulterior, în data de 19 august, a fost lansată din nou achiziţia pentru lotul 1, aflată în desfăşurare. În data de 27 august a fost reziliat şi contractul de lucrări pentru Lotul 2, „ca urmare a încălcării repetate a contractului de către antreprenor şi a eşecului acestuia de a se conforma notificărilor beneficiarului”. Recent a fost lansată achiziția și pentru lotul 2. Drumul trebuie finalizat în 2023 pentru a nu se pierde fondurile europene.

Raportat la noua valoare a investiției, contribuția proprie în proiect a Județului Alba, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului este în valoare de 84,8 milioane de lei, reprezentând cofinanțarea proiectului, respectiv mai mult de 16 milioane de euro.

DJ107I străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu finalizarea traseului în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite