Polițistul-scriitor din IPJ Alba. Când nu prinde infractori, comisarul șef Cristian Mureșan scrie cărți documentare

0
Publicat:

Șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, comisar șef de poliție Cristian Mureșan, a publicat a treia carte din cariera sa de scriitor.

Cristian Mureșan și-a lansat npua carte de Ziua Națională a României FOTO Adevărul
Cristian Mureșan și-a lansat npua carte de Ziua Națională a României FOTO Adevărul

Lucrarea este intitulată „Băile sărate Ocna Mureș – o istorie a sării și a băilor sărate” și a fost lansată la Alba Iulia, cu ocazia manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Polițistul s-a născut și a crescut în Ocna Mureș și iubește nemăsurat aceste locuri. „Am elaborat această lucrare pentru prețuirea pe care o port acestui colț de Rai și minunaților oameni ce viețuiesc aici. Am scris în amintirea bunicului meu, Mureșan Victor, lucrător minier și a mirosului de sare pe care-l propaga în casă când se întorcea de la mină, resimțit și acum de tatăl meu și care se transmite, parcă telepatic, inexplicabil și mie. Acest mesaj trebuie transmis mai departe, iar flacăra torțelor care a luminat inima pământului să dăinuie peste veacuri pentru ca generațiile viitoare să cunoască cum s-a pus piatra de temelie a acestui oraș”, a scris Cristian Mureșan în mesajul care prefațează cartea.

Polițistul a mai spus că provine dintr-o familie de mineri și este „mândru de asta”. „Documentarea pentru carte a început în sălile de la Arhivele Naționale, unde am găsit lucruri inedite de spre Ocna Mureș și exploatarea sării. Sunt și referiri despre viața grea pe care o duceau minerii, care erau prezenți la toate revoltele care au avut loc în Transilvania de-a lungul timpului”, a declarat Cristian Mureșan, la lansarea cărții.

Lucrarea surprinde, pe lângă viața minerilor de la Ocna Mureș, și evoluția băilor sărate de aici, de la începuturile din secolul al XIX-lea și până în prezent, când în oraș funcționează unul dintre cele mai noi și mai moderne complexe balneare din România.

Polițistul-scriitor din IPJ Alba FOTO Adevărul
Polițistul-scriitor din IPJ Alba FOTO Adevărul

Comisarul-șef colecţionează cărţi ale scriitorilor români, unele dintre ele în ediţii limitate, cu autografe originale sau dedicaţii. Sutele de volume ale unor scriitori din literatura românească, Lucian Blaga, Marin Preda, Anton Holban, fotografii vechi de aproape 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, dar şi acte cu semnătură lui Mihai I şi a lui Ion I. C. Brătianu fac parte din impresionanta colecţie a poliţistului.

Sunt cumpărate în cadrul anumitor târguri, de la anticariate sau chiar de la magazine. Unele sunt cumpărate de la case de licitaţii, una e venită chiar din Franţa. Se completează foarte bine cu ceea ce lucrez eu, de identificare a persoanelor care comit infracţiuni”, mai spune comisarul șef din IPJ Alba.

De asemenea, el colecționează și cărți poștale vechi, unele dintre acestea fiind folosite pentru ilustrarea cărții.

Cristian Mureșan a mai lansat, în noiembrie 2021, lucrarea „Imagini în oglinda timpului”, un veritabil ghid al orașului Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia. De asemenea, în 2019 acesta a publicat un alt volum dedicat orașului în care s-a născut și a crescut, denumit „Ocna Mureș în imagini”.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite