Prescripția penală suspendă procesul de corupție al fostului primar din Arieșeni

0
Publicat:

Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat judecata în dosarul de corupție în care fostul primar al comunei Arieșeni, Marin Jurj, a fost condamnat pe fond la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Fostul primar Marin Jurj FOTO Adevărul
Fostul primar Marin Jurj FOTO Adevărul

Decizia de suspendare a fost determinată de dezbaterile care există în sitemul judiciar cu privire la două decizii ale Curții Constituționale pe tema prescripției privind răspunderea penală în perioada 2018 - 2022.

Mai multe instanțe din țară au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru a pronunța o soluție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la modul în care trebuie să judece instanțele cauzele în care s-ar putea pune problema încetării procesului penal din motiv de prescripție a infracțiunii. ÎCCJ a dat ca termen pentru tranșarea situației data de 24 octombrie 2022, dată până la care timpul curge în favoarea inculpaților.

Instanța din Alba Iulia a stabilit pentru 13 septembrie 2022 dezbaterea cu privire la Deciziile Curţii Constituţionale 297/26.04.2018 şi 358/26.05.2022 și a luat hotărârea de a suspenda procesul până la dezlegarea ”chestiunii de drept” de către ICCJ. Alte instanțe nu au mai așteptat și au pronunțat, deja, hotărâri de încetare a procesului penal pentru inculpați.

Fraudă din fonduri europene şi fals intelectual

Fostul primar al comunei Arieşeni, Marin Jurj (PSD), a fost codnamnat în decembrie 2021, de Tribunalul Alba, la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta este judecat pentru fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi fals intelectual.

Infracţiunile au avut loc în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”). Marin Jurj este acuzat că a folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumei totale de 383.855 lei. Un alt inculpat, reprezentant al unei firme private, a primit 2 ani de închisoare cu executare şi 9.000 de lei amendă penală.

Comuna Arieșeni este o stațiune turistică de interes național, fiind una dintre destinațiile de vacanță preferate din zona Munților Apuseni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite