Polițiști rutieri sfidători și un șofer care și-a căutat dreptatea în instanță. Amendă anulată și permis returnat

0
Publicat:

Un șofer din Alba și-a căutat dreptatea în instanță, motivând că doi polițiști rutieri au abuzat de funcție. Acesta nu a contestat amenda primită pentru neregulile constatate, ci faptul că a fost amendat pentru că a plecat fără acordul acestora.

Șoferul a obținut anularea procesului verbal întocmit abuziv FOTO Adevărul
Șoferul a obținut anularea procesului verbal întocmit abuziv FOTO Adevărul

Șoferul a cerut anularea amenzii primite după ce, când s-a săturat să aștepte în mașină după procesul-verbal, a mers să vadă ce făceau polițiștii. Când a ajuns la autospecială, și-a dat seama că amenda era scrisă, iar polițiștii stăteau de vorbă și râdeau.

În această situație, șoferul s-a enervat și a plecat. A doua zi a aflat că a mai primit o amendă pentru că a plecat fără acordul polițistului. Fapta s-a petrecut pe DN 75, în zona orașului Câmpeni, județul Alba. Cu el in autovehicul se mai aflau mama sa si fiul său in vârstă de șase ani. La un moment dat, a fost oprit de către agentul constatator pentru un control de rutină.

I s-a comunicat faptul că se face vinovat de contravenţia constând in conducerea autovehiculului fără a purta centura de siguranţă obligatorie, iar in urma verificării permisului de conducere s-a constatat că acesta este expirat din data de 18.06.2020. Pe fondul unor discuţii contradictorii, agentul constatator s-a deplasat la maşina din dotare in vederea întocmirii procesului-verbal de constatare și sancţionare a contravenţiilor, fără a-i solicita sau dispune să rămână în autovehicul.

A aşteptat în autovehicul aproximativ 25 de minute, timp în care fiul său a început să-și piardă răbdarea, astfel că s-a dat jos din autovehicul și s-a deplasat spre maşina de poliție pentru a solicita restituirea documentelor și comunicarea procesului-verbal de contravenție”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, potrivit alba24.ro.

Când s-a apropiat de autovehiculul politiei a văzut că procesul-verbal era completat și așezat pe bord, iar cei doi agenţi de politie aflaţi în autovehicul stăteau de vorbă și râdeau.

„S-a enervat, s-a întors la autovehiculul cu care se deplasase și şi-a continuat deplasarea. În ziua următoare, respectiv în data de 26.09.2022, a fost convocat la sediul poliției în vederea restituirii documentelor personale și ale autovehiculului, ocazie cu care i s-a adus la cunoştinţă și faptul că i-a fost întocmit un al doilea proces-verbal de contravenţie, față de atitudinea sa de a pleca în momentul controlului, fără a respecta astfel dispoziţiile agentului constatator”, se mai precizează în document.

Șoferul a spus că este conştient de vinovăţia sa în privinţa contravenţiilor constatate iniţial, respectiv fapta de a conduce autovehiculul fără a purta centura de siguranţă obligatorie și cu permisul de conducere expirat.

Martora care a lămurit situația

„Neexistând însă vreo dispoziţie din partea agentului constatator de a aştepta întocmirea procesului-verbal, nu se face vinovat de cea de-a doua contravenţie imputată. Mai mult decât atât, consideră abuzivă conduita agentului constatator care, în baza obligaţiei de a rămâne în maşină pe durata controlului și profitând de vidul legislativ cu privire la termenul de întocmire a procesului-verbal de contravenţie, l-a determinat să aştepte în maşină aproximativ 25 de minute, iar în cazul în care nu aș fi plecat poate chiar mai mult”, se mai arată în motivarea instanței de fond.

Martoră în proces a fost mama șoferului, care a relatat situația înregistrată.

„Martora arată că după reținerea actelor de identitate şi ale autoturismului, agentul constatator s-a îndepărtat de mașina petentului fără să spună nimic, astfel că, după o discuţie cu agentul constatator, reproșându-i faptul că operaţiunea durează prea mult, martorul împreună cu petentul s-au hotărât să-şi continue drumul pentru că din momentul în care au fost opriţi de echipajul de poliţie şi până în momentul în care s-au hotărât să plece au trecut mai bine de 20 – 25 de minute, iar la bordul maşinii se afla şi un copil minor. Agentul constatator nu i-a solicitat să semneze niciun proces-verbal şi nici nu le-a spus să mai aştepte iar faptul că la faţa locului nu mai erau alte maşini oprite pentru control, a bănuit că agentul, constatator avea o chestie personală cu ei”, au notat magistrații în hotărârea din 25 aprilie 2023.

Drept urmare, judecătorii au considerat că șoferul a avut dreptate și au dispus exonerarea acestuia de la plata amenzii contravenționale în valoare de 580 lei, precum și înlăturarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce. Decizia a fost contestată de IPJ Alba.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite