Poliţist din Alba condamnat la 6 luni de închisoare cu amânarea executării pentru o bătaie aplicată unui cetăţean rom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un poliţist din Alba, fost şef de post în comuna Crăciunelu de Jos, a revenit în funcţie deşi a fost condamnat definitiv în justiţie la închisoare cu amânarea executării pentru purtare abuzivă. Agentul şef Bara Radu Ioan a fost trimis în judecată după ce a bătut un bărbat de etnie romă din comună.

Decizia definitivă de condamnare a fost pronunţată în 17 februarie 2015 la Curtea de Apel Alba Iulia. Agentul şef Bara Radu Ioan a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu amânarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa definitivă este ceva mai blândă faţă de decizia primei instanţe, Judecătoria Blaj, unde, inculpatul a primt 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani şi 8 luni.

Admite apelul declarat de inculpatul B. R. I împotriva sentinţei penale nr. 56/09.09.2014, pronunţată de Judecătoria Blaj în dosarul nr. 546/107/2014 şi apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj împotriva sentinţei penale nr. 67/11.11.2014, pronunţată de Judecătoria Blaj în dosarul nr. 1399/191/2014. Desfiinţează - sentinţa penală nr. 56/09.09.2014 a Judecătoriei Blaj, sub aspectul modalităţii de aplicare a legii penale mai favorabile şi a individualizării judiciare a pedepsei şi - sentinţa penală nr. 67/11.11.2014 a Judecătoriei Blaj, integral. Rejudecând în aceste limite cauza sub aspectul ambelor laturi, penală şi civilă: În aplicare art. 5 alin. 1 din noul Cod penal, constată că art. 296 alin. 2 din noul Cod penal reprezintă legea mai favorabilă inculpatului B. R. I. În temeiul art. 396 alin. 4 şi alin. 10 din noul Cod de procedură penală, stabileşte pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului B. R. I. pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, prev. de art. 296 alin. 2 din noul Cod penal şi, în temeiul art. 83 şi art. 84 din noul Cod penal, amână aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Faptul că a fost condamnat cu amânarea executării pedepsei a oferit posibilitatea ca poliţistul să revină în funcţia de şef de post la Cărciunelul de Jos. De la momentul trimiterii în judecată, agentul şef Bara Radu era pus la dispoziţia IPJ Alba. Poliţistul a fost trimis în judecată în ianuarie 2014. Potrivit rechizitoriului, în luna martie 2013, poliţistul a lovit peste mână cu o bâtă un bărbat de etnie romă aflat în stare de ebrietate, provocându-i acestuia mai multe fracturi ale oaselor degetelor şi palmei. Victima a primit un certificat medico-legal potrivit căruia a avut nevoie de 45-55 de zile de îngrijri medicale.

Conflictul a fost determinat de un scandal provocat de victimă, aflată în stare de ebrietate, în curtea şcolii unde învaţă fiul său. Bărbatul a fost dus la poliţie pentru audieri. La plecarea din sediul postului de poliţie, acesta a fost urmărit de agentul şef Radu Bara, care a declarat că dorea să prevină o altă faptă antisocială a bărbatului. În momentul în care victima s-a agăţat de un gard, poliţistul l-a lovit cu o bâtă peste mână.

La incident au asistat mai mulţi localnici care au confirmat agresiunea deşi poliţistul a încercat să se apere spunând că victima s-a lovit prin cădere. Procurorii au comandat două expertize medico-legale, una la Alba şi una la Cluj. Ultima a arătat că agresiunea s-a produs prin lovire, nu prin cădere. 

Primarul comunei Vinţu de Jos din Alba, arestat la domiciliu pentru abuz în serviciu în formă continuată

Nouă persoane din Alba, Mureş şi Cluj, reţinute pentru contrabandă cu ţigări, propuse pentru arestare preventivă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite