Plângere penală împotriva fostului preşedinte al TNL Alba. Rareş Buglea a declarat că susţine sterilizarea femeilor rrome

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Buglea
Rareş Buglea

Fostul preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Alba, Rareş Buglea, s-a ales cu o plângere penală din partea a şapte organizaţii non-guvernamentale cu activităţi în domeniul drepturilor omului. Plângerea penală pentru instigare la discriminare a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Rareş Buglea, consilier local la Alba Iulia, a afirmat pe facebook, în urmă cu o săptămână, că susţine sterilizarea femeilor rrome în cazul în care, după primul copil, se dovedeşte prin anchetă social că nu mai pot creşte alţi copii. Organizaţiile care au depus plângerea împotriva reprezentantului PNL Alba sunt Romani CRISS, MCA România, Asociaţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, Asociaţia Romano Butiq, Asociaţia FRONT şi Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul tânărului liberal. ONG-urile îi cer preşedintelui CNCD, Csaba Asztalos, să decline competenţa de soluţionare a petiţiei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Solicitări şi la preşedintele PNL

De asemenea, un număr de 11 organizaţii non-guvernamentale i-au solicitat preşedintelui PNL, Crin Antonescu, demiterea lui Buglea din partid. „Această postare este de natură să antreneze reacţii de omagiu la adresa criminalului de război, mareşalul Ion Antonescu, şi a planurilor sale de exterminare. Semnatarii, ne exprimăm îngrijorarea faţă de înmulţirea cazurilor în care politicieni tineri «îmbracă» această cămaşă a rasismului şi a intoleranţei. Nicio societate democratică nu acceptă inginerii genetice de tipul celor propuse de Rareş Buglea, anume de a steriliza femeile dintr-o anumită categorie socială, respectiv cele sărace. Atâta timp cât negaţioniştii şi rasiştii notorii sunt toleraţi de către autorităţi, ideile lor nocive vor fi întotdeauna o alternativă pentru politicienii care nu sunt capabili să ofere soluţii reale la problemele societăţi”, susţin reprezentanţii Romani Criss şi ai Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România, într-un comunicat de presă.

De asemenea, organizaţiile îi mai solicită preţşedintelui PNL să îşi exprime public poziţia faţă de sterilizarea femeilor rome şi sterilizarea femeilor cu venituri mici. „Din păcate, nu a existat din partea conducerii PNL o poziţie fermă de delimitare faţă de aceste demersuri şi nici măsuri efective de sancţionare a acestor fapte. Considerăm că declaraţiile recente ale domnului Rareş Buglea reprezintă o nouă poziţionare care încalcă drepturile omului, de data aceasta una de tip extremist. Cu toate că domnul Buglea a demisionat din funcţia de conducere a organizaţiei de tineret PNL Alba, continuă să fie consilier local din partea aceluiaşi partid. Considerăm că aceste declaraţii trebuie aspru sancţionate de către organizaţia pe care o conduceţi pentru a da dovadă că respectaţi drepturile omului şi că manifestaţi toleranţă zero faţă de extremism în România”, mai afirmă organizaţiile menţionate.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite