Percheziţii DIICOT în Alba şi alte cinci judeţe la o grupare acuzată de furt de utilaje agricole din Franţa. Cine sunt inculpaţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la Alba Iulia au fost duşi la Timişoara un număr de 6 inculpaţi
De la Alba Iulia au fost duşi la Timişoara un număr de 6 inculpaţi

Procurori DIICOT şi poliţişti de la BCCO efectuează joi, 9 iunie, 30 de percheziţii în Alba şi judeţele Timiş, Arad, Prahova, Hunedoara şi Bihor la persoane ce au constituit o grupare infracţională suspectată de furt de utilaje agricole din Franţa.

UPDATE ora 13.30: Potrivit IPJ Alba, activităţile se desfăşoară în 2 cauze, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. şi ai unităţilor de parchet din Bacău, Suceava, Alba şi Bihor, în care mai multe persoane sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, divulgarea informaţiilor secret de serviciu, favorizarea făptuitorului şi tăinuire. Prin urmare ancheta este extinsă şi la suspecţi din judeţele Bacău şi Suceava.

UPDATE ora 11.30 Potrivit DIICOT, au fost efectuate un număr de 30 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş (4), Alba (10), Bihor (9), Hunedoara (4), Prahova (2) şi Arad (1), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în furt de utilaje agricole. ”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2015, mai multe persoane de cetăţenie română din judeţele Timiş şi Alba au constituit un grup infracţional organizat având drept scop furtul de utilaje agricole - în special tractoare de mari dimensiuni - de pe teritoriul statelor UE, în dauna unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate vânzarea unor asemenea vehicule, bunurile sustrase fiind ulterior aduse pe teritoriul României şi vândute la o valoare modică. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de peste 1.000.000 de euro”, se afirmă în comunicatul procurorilor.

În cauză se efectuează cercetari faţă de un numar de 17 suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, divulgarea informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, tăinuire, favorizarea făptuitorului. La sediul  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara  vor fi aduse în vederea audierii un număr de 20 de persoane. În cauză, s-a  colaborat cu autorităţile judiciare din Franţa care au asistat la activităţile desfăşurate pe teritoriul României. Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Alba - Iulia, Oradea şi Ploieşti, a poliţiştilor inspectoratelor de poliţie judeţene Alba şi Bihor, precum şi al jandarmilor.

interlopi diicot alba

UPDATE ora 10.50 De la IPJ Alba au plecat spre Timişoara un număr de şase inculpaţi care sunt transportaţi cu dube de la Jandarmeriei. Printre aceştia se află Florin Marius Necreală, Cosmin Tiberiu Takacs, Adrian Ciprian Popa. La instrumentarea dosarului şi la efectuarea percheziţiilor au participat şi poliţişti de la IPJ Alba.

La percheziţii participă şi o echipă de poliţişti francezi. Anchetatorii vizează o grupare care fura combine sau alte utilaje agricole din Franţa, ştergeau seriile originale şi le înlocuiau cu altele de la acelaşi tip de echipamente. 

Utilajele erau încărcate în TIR-uri, se întocmeau facturi false şi erau transportate în România, unde erau vândute societăţilor agricole. Alături de anchetatorii români participă şi o echipă de poliţişti francezi, care au venit însoţiţi inclusiv de un judecător de instrucţie.

Percheziţii în Alba la persoane suspectat de furt de utilaje din Franţa

Aceştia au solicitat autorităţilor române percheziţionarea mai multor locaţii şi reţinerea pentru audieri a doi suspecţi, pentru care este emis mandat de arestare preventivă în Franţa. Prejudiciul stabilit în dosarul instrumentat de DIICOT Timişoara se ridică la peste un milion de euro.

Gruparea era formată din Cornel Daniel Cunţan (fost Irimia, zis ”Banatu”), Cosmin Tiberiu Takacs, Florin Mirel Oniga-zis 'Salam', Florin Marius Necreala, Adrian Ciprian Popa, Ionel Catrinoi-zis 'Piticu', Nicolae Braicu, Liviu Lucian Săbău, Ioan Robert Erdei, Razza Faustino (cetăţean italian), Sorin Oprescu, Roşca Vasile, Mihai Dan Bota, Nicolae Gicuţa, Daniel Ionuţ Iordache, Gheorghe Bratu şi Vasile Balia. 

Dosarul este similar cu unul mai vechi instrumentat de DIICOT Alba Iulia şi în care s-au pronunţat recent sentinţa finală. De altfel, Sabău Lucian Liviu, Cornel Daniel Cunţan (fost Irimia, zis ”Banatu”) şi Florin Mirel Oniga au fost condamnaţi şi în acest dosar, primul cu suspendare, iar ceilalţi doi cu executare. Florin Marius Necreală este un interlop din Alba Iulia cercetat şi judecat în dosare pentru infracţiuni cu violenţă. De asemenea, Cosmin Tiberiu Takacs este tot un interlop din Alba, condamnat cu suspendare într-un dosar pentru infracţiuni de lovire.

În total, 26 dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru constituire grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. 15 dintre inculpaţi au primit pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare, iar 11 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Printre cei condamnaţi cu suspendare este şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu.

Citiţi şi:

Punct final în dosarul utilajelor furate din UE: 26 de inculpaţi, printre care şi fostul director al SRI Alba, aşteaptă sentinţa de la ÎCCJ

    

Fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul utilajelor furate

 

Interlopi din Transilvania condamnaţi la pedepse grele în dosarul utilajelor furate: 108 ani de închisoare pentru 26 de inculpaţi

Reţineri în dosarul de trafic de etnobotanice de la DIICOT Alba Iulia: 10 persoane au ajuns după gratii

Dosar de trafic de etnobotanice la DIICOT Alba Iulia. Peste 70 de persoane din trei judeţe audiate de procurori

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri