Punct final în dosarul utilajelor furate din UE: 26 de inculpaţi, printre care şi fostul director al SRI Alba, aşteaptă sentinţa de la ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilaje agricole furate de gruparea infracţională şi descoperite de anchetatori. Foto: Adevărul
Utilaje agricole furate de gruparea infracţională şi descoperite de anchetatori. Foto: Adevărul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat cercetarea judecătorească în dosarul ”utilajelor furate din UE” şi urmează să pronunţe sentinţa finală. Printre cei 26 de inculpaţi se află şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, respectiv subcomisarul Liviu Schiau, fost poliţist la BCCO Alba Iulia. Cei doi au fost achitaţi la instanţa de fond, Curtea de Apel Alba Iulia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pronunţarea sentinţei finale pentru data de 4 martie 2016. Prima decizie în acest mega-dosar datează din decembrie 2014. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât atunci condamnarea a 24 dintre inculpaţi pentru săvârşirea în principal a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. 14 dintre inculpaţi au primit pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare, iar 10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. De asemenea, Curtea de Apel a mai decis încetarea procesului penal cu privire la un inculpat decedat şi achitarea inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi de favorizare a infractorului. 

Prejudiciul iniţial calculat de procurorii DIICOT depăşea 4 milioane de euro, dar instanţa a constatat că unele utilaje furate au fost recuperate în natură, în timp ce pentru altele s-au plătit asigurări şi nu s-a mai solicitat despăgubiri în instanţă. Instanţa a menţionat un număr de 13 inculpaţi care ar trebui să plătească, în solidar, părţi din suma totală de 600.000 de euro. 

Cereri de desecretizare a unor înregistrări realizate de SRI, refuzate de instanţă

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetarea judecătorească a început în martie 2015. Pe parcursul unui an de zile au fost administrate noi probe şi au fost reaudiaţi o parte dintre inculpaţi şi martori. Instanţa a respins alte solicitări ale inculpaţilor sau ale procurorilor DIICOT, unele dintre acestea vizând audieri de martori sau desecretizarea de către SRI a unor discuţii înregistrate autorizat în baza unor mandate de siguranţă naţională. De exemplu, Ioan Tarnu a solicitat audierea în calitate de martor a procurorului Danusia Boicean, şeful DNA Alba Iulia, însă instanţa a respins această cerere. Tot Ioan Tarnu a mai solicitat ”desecretizarea de către SRI a suportului informatic şi redarea înregistrării discuţiilor purtate de către acesta cu Berbeceanu Traian înregistrate autorizat în baza mandatului de siguranţă naţională din 3 martie 2011, precum şi înaintarea de către DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara a procesului verbal întocmit de către Berbeceanu Traian întocmit, în urma celei de a doua întâlniri, avute la sediul SRI Alba, cu şeful acestei unităţi”. Solicitarea a fost respinsă de către instanţă. 

Un alt inculpat (Condor Mircea Gheorghe), condamnat la 9 ani de închisoare, a dorit transmiterea unei adrese către DNA prin care să se solicite informaţii în legătură un denunţ pe care l-ar fi formulat pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Şi această cerere a fost respinsă de judecători.

Dosarul a fost trimis în judecată în 31 mai 2011, pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere. O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România. Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau  valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare. În prezent un singur inculpat (Niţă Ionel) este judecat în stare de arest preventiv.

Cum a motivat Curtea de Apel achitarea inculpaţilor

Ioan Tarnu: ”Curtea de Apel reţine că inculpatul Tarnu nu a cunoscut dintre membrii grupului infracţional decât pe inculpatul Stanciu Mircea, iar din susţinerile acestuia, a aflat despre faptul că acesta ar fi cumpărat şi intermediat vânzarea unor tractoare cu provenienţa suspectă. Nu s-a dovedit că inculpatul ar fi avut cunoştinţă de alte acte materiale de sustrageri de utilaje sau de identitatea altor membri ai grupului infracţional. Nu s-a dovedit că inculpatul Tarnu Ioan ar fi acţionat în vreun fel, în sensul de a sprijini şi cu intenţia de a sprijini grupul  infracţional organizat. Atitudinea inculpatului de a-i oferi ajutor moral inculpatului Stanciu Mircea nu se circumscrie, în opinia instanţei de apel, conţinutului constitutiv al acestei infracţiuni, ea urmând a face analiza instanţei, în cele ce urmează, prin raportare la infracţiunea de favorizare a infractorului, imputată inculpatului. Ca atare, Curtea de Apel apreciază că în fapt, în cauză, fapta imputată inculpatului Tarnu Ioan de a fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit în vederea sustragerilor de utilaje agricole din străinătate, nu există”.  

Liviu Schiau: ”Curtea de Apel reţine că inculpatul Schiau nu a cunoscut dintre membrii grupului infracţional decât pe inculpatul Stanciu Mircea, iar din susţinerile acestuia, a aflat despre faptul că acesta ar fi cumpărat şi intermediat vânzarea unor tractoare cu provenienţa ilicită sau cel puţin suspectă. Nu s-a dovedit că inculpatul ar fi avut cunoştinţă de alte acte materiale de sustrageri de utilaje sau de identitatea altor membri ai grupului infracţional. Nu s-a dovedit că inculpatul Schiau Liviu ar fi acţionat în vreun fel, în sensul de a sprijini şi cu intenţia de a sprijini grupul  infracţional organizat. Atitudinea inculpatului de a-i oferi ajutor moral inculpatului Stanciu Mircea nu se circumscrie, în opinia instanţei de apel, conţinutului constitutiv al acestei infracţiuni, ea urmând a face analiza instanţei, în cele ce urmează, prin raportare la infracţiunea de favorizare a infractorului, imputată inculpatului. Ca atare, Curtea de Apel apreciază că în fapt, în cauză, fapta imputată inculpatului Schiau Liviu de a fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit în vederea sustragerilor de utilaje agricole din străinătate, nu există”. Inculpatul Stanciu Mircea a fost condamnat de prima instanâî 

Citiţi şi:

Fostul director al SRI Alba Ioan Tarnu şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, achitaţi la Curtea de Apel în dosarul ”utilajelor furate din UE”

 

Daune de 600.000 de euro decise la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite