Pensionările magistraţilor afectează instanţele. Deficit de 13 judecători la Tribunalul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Alba funcţionează cu doar 17 judecători. Foto Adevărul
Tribunalul Alba funcţionează cu doar 17 judecători. Foto Adevărul

Deficitul de judecători înregistrat în 2021 de Tribunalul Alba a afectat activitatea instituţiei. Aceasta în condiţiile în care, pentru al doilea an consecutiv, s-a înregistrat o creştere a volumului de activitate.

Reducerea schemei de judecători în activitate s-a datorat atât prin pensionarea unui număr mare de magistraţi în cursul anului 2021, cât şi prin promovarea unor judecători la Curtea de Apel Alba Iulia. Tribunalul funcţionează în prezent cu un deficit de 13 judecători, având doar 17 posturi ocupate din 30.

Acestea au fost motivele principale pentru care instanţa de judecată a primit încadrarea într-un grad de eficienţă slab a indicatorilor rata de soluţionare a dosarelor şi redactările peste termenul legal. 

”În urma desfiinţării completurilor de judecată gestionate de judecătorii pensionaţi ori, după caz, a celor care au promovat la Curtea de Apel Alba Iulia, dosarele au fost repartizate ciclic, cu consecinţa aglomerării judecătorilor aflaţi în activitate şi a prelungirii duratei de soluţionare a cauzelor”, se precizează în raportul de bilanţ al activităţii Tribunalului Alba în anul 2021.

Alte motive invocate sunt creşterea numărului de dosare nou intrate, în materia litigii de muncă şi asigurări sociale; probaţiunea complexă care se administrează în materie civilă; complexitatea cauzelor şi necesitatea acordării unui timp mai îndelungat analizării fiecărui dosar, precum şi lipsa temporară a unor judecători aflaţi în concediu medical motivat de contextul epidemiologic actual.

”Foarte eficient” la Judecătoria Sebeş

La nivelul anului 2021, Tribunalul Alba şi instanţele arondate au înregistrat gradul general de eficienţă „eficient”, cu excepţia Judecătoriei Sebeş care a înregistrat gradul de eficienţă „foarte eficient”. În cursul anului trecut, la instanţele din judeţul Alba s-a înregistrat un număr de 30.365 cauze nou intrate, cu 820 cauze mai mult decât în anul 2020.

Din acest total, 8.064 cauze au fost înregistrate la Tribunalul Alba, restul de 22.301 fiind înregistrate la cele 5 judecătorii, astfel: 8.889 cauze la Judecătoria Alba Iulia, 4.980 cauze la Judecătoria Aiud, 2.689 cauze la judecătoria Blaj, 2.590 cauze la Judecătoria Câmpeni, 3.153 cauze la Judecătoria Sebeş. 

Comparativ cu anul 2020, atât la nivelul Tribunalului Alba cât şi al judecătoriilor arondate, s-a constatat o creştere a numărului de cauze nou intrate, respectiv cu 534 dosare mai mult, iar la nivelul judecătoriilor numărul cauzelor nou intrate a crescut cu 286 dosare. La trei judecătorii aflate în circumscripţia Tribunalului Alba, volumul cauzelor nou intrate a crescut, excepţie făcând Judecătoriile Blaj şi Sebeş unde numărul cauzelor nou intrate a scăzut în anul 2021.

Vă mai recomandăm:

 

Comuna săracă din Apuseni care stă pe un munte de aur. Situaţia dificilă în care a ajuns Roşia Montană

 

Protestul de la Uzina Mecanică Cugir. Eşec în negocierile dintre sindicat şi conducere. S-a cerut un „time-out” până în 25 februarie VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite