Pensionări pe bandă rulantă în justiţie. 14 judecători au plecat în 2022 de la instanţele din raza Curţii de Apel Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia. Foto Adevărul
Liviu Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia. Foto Adevărul

Pensionarea magistraţilor pune presiune pe instanţele de judecată. Situaţia este dificilă şi la instituţiile de justiţie din raza de competenţă a Curţii de Apel Alba Iulia.

Un număr de 14 judecători au ieşit la pensie de la instanţele de pe raza Curţii de Apel Alba iulia, doar în primele 4 luni ale anului 2022.

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Liviu Odagiu, suţine că problema ”se acutizează pe zi ce trece”. Mai mult de atât acesta a precizat că o persoană cu pregătire juridică nu poate deveni ”de pe o zi pe alta judecător”.

”Problema resursei umane nu este nouă, se acutizează pe zi ce trece, sunt soluţii, pot fi identificate soluţii, dar nici una nu va da rezultate de azi pe mâine. Toate vor presupune cel puţin un factor şi acela va fi factorul timp. Am spus-o şi o repet de fiecare dată, un judecător nu se formează de pe o zi pe alta, un judecător de Curte de Apel chiar în foarte, foarte mulţi ani de experienţă”, a declarat preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia.

De pe raza Curţii de Apel Alba Iulia au ieşit la pensie, până în luna aprilie a anului 2022, 14 judecători: 6 de la curte, 8 de la instanţele arondate. Însă, acesta, cel puţin la nivelul instanţei superioare care deserveşte judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara, s-ar putea vedea ”o mică rază de speranţă”: de la începutul anului 2022, la nivelul judecătoriilor de pe raza Curţii au fost numiţi 12 judecători stagiari, iar după ultimul concurs de admitere în magistratură, 7 judecători au fost repartizaţi către judecătorii.

Potrivit preşedintelui instanţei, alţi doi asistenţi de judecători şi un grefier au promovat concursul la Institutul Naţional al Magistraturii şi din data de 2 mai vor fi auditori de justiţie, iar pe viitor magistraţi. 

Potrivit Casei Naţională de Pensii Publice, pensia medie a magistraţilor a ajuns la o valoare de circa 20.000 de lei, faţă de aproximativ 9.200 de lei în 2015.

Vă mai recomandăm:

 

Comori arheologice descoperite în palatul în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia FOTO

 

Ultimele lucrări pe lotul 2 din A10, Sebeş - Turda. Constructorul vrea să „rezolve” punctul critic de la Oiejdea VIDEO

    

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite