O cetate spectaculoasă din Transilvania, veche de 700 de ani, restaurată cu aproape două milioane de euro

0
Publicat:

O cetate spectaculoasă din Transilvania va fi restaurată cu fonduri europene. Cetatea Colțești din județul Alba are peste 700 de ani și este un punct de atracție în zona de sud a Apusenilor.

Cetatea de la Colțești FOTO Facebook/ Județul Alba
Cetatea de la Colțești FOTO Facebook/ Județul Alba

Primăria comunei Rimetea, pe teritoriul căreia se află monumentul istoric, a lansat o licitație în valoare de 9,63 de milioane de lei, fără TVA, (aproape două milioane de euro) prin care se dorește reabilitarea şi punerea în valoare a cetății, amenajarea drumului de acces și reabilitarea unui conac din satul Colțești, ca punct de informare turistică. Banii provin din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit caietului de sarcini, este nevoie de săpături arheologice sistematice în zonele de intervenție necercetate, respectiv în donjonul cetăţii de jos şi în zona de palat şi bastion a cetăţii de sus. În afară de această cercetare este nevoie de supraveghere arheologică pentru operaţiunile de săpături şi îndepărtare a resturilor de dărâmătură.

Cetatea are o vechime de 700 de ani FOTO Adevărul
Cetatea are o vechime de 700 de ani FOTO Adevărul

Activitățile ce vor fi derulate vor consta în completări ale lacunelor şi surpărilor cu material litic recuperat din dărâmătură; eliminarea fisurilor prin întreţeseri, injectări, împănări; realizarea unor completări din zidărie care au ca scop protecţia materialului original şi eliminarea riscului de stagnare a apelor pluviale și realizarea unei protecţii a coronamentului.

Aplicație pentru telefoane mobile

Prin proiect se propune construirea unor scări şi platforme de acces cu structură din oțel laminat cu pardoseală din gratar din metal. Pentru siguranţa deplasării vizitatorilor se propune un sistem de parapeţi şi balustrade. De asemenea, cetatea va fi dotată cu elemente de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi) şi cu panouri informative care să ilustreze istoria monumentului şi principalele etape de construire.

FOTO Facebook. Județul Alba
FOTO Facebook. Județul Alba

Va fi realizată și o aplicație pentru telefoane mobile care sa însoțească vizitatorii în sit, care va conține elemente 3D precum obiecte de patrimoniu, reconstituiri virtuale ale cetăţii, fragmente video narative și va funcționa ca un ghid virtual.

O a doua componentă a proiectului este amenajarea drumului de acces. Principala intervenție asupra drumului este regularizarea laturilor acestuia, în special a celei sudice. În acelaşi timp se propune reabilitarea suprafeței de rulare prin compactarea celei existente și așternerea unui strat suplimentar de macadam. Drumul va fi dotat cu bănci și coşuri de gunoi, în zona unor alveole distribuite pe latura nordică, ce vo rreprezenta și locuri de odihnă.

Se reabilitează și un conac din secolul 19

A treia componentă a investiției se referă la reabilitarea Conacului Thorotzkay-Rudnyánszky din Colţeşti, construit în 1836, care ar urma să devină un centru de informare turistică.

Se propune îndepărtarea elementelor adăugate în timp pentru a reveni la forma iniţială a conacului. Utilizarea în conformitate cu noile funcțiuni impune eliminarea parțială a unui perete pentru a crea un spațiu suficient de generos pentru a adăposti un grup mai mare de vizitatori cărora să li se prezinte detalii despre istoricul cetății și a zonei de înfluență a ei. Totodată se vor reamenaja grupuri sanitare moderne, un birou, spații de primire/odihnă și un spațiu expozițional.

Conacul ce va fi reabilitat tot cu fonduri europene FOTO kastelyerdelyben.ro
Conacul ce va fi reabilitat tot cu fonduri europene FOTO kastelyerdelyben.ro

Acesta se va amenaja pe o suprafață de cca. 50 de metri pătrați și va conține planșe, vitrine și expozitoare, unde vor fi prezentate date istorice despre cetate, despre zona ei de influență, despre familiile care au locuit-o și despre rolul pe care l-au avut în evoluția comunității care locuiește în acest areal. Prin caietul de sarcini se impune un termen de două luni pentru proiectarea lucrărilor și 31 de luni pentru execuție. Ofertele pot fi depuse până în 16 ianuarie 2023.

Distrusă în urmă cu 300 de ani

Cetatea de la Colţeşti a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 de metri, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thorotzkay a construit castelul în secolul al XIII-lea.

În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510, a revenit nobililor de Trascău (Thorotzkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite