Noul Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia va fi sfinţit şi înscăunat în 22 februarie 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács (Foto), va fi sfinţit episcop şi înscăunat la 22 februarie 2020, după ce Papa Francisc l-a numit în această funcţie la data 24 decembrie.

Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, romkat.ro, a anunţat că ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în ziua sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, cu începere de la ora 11.00.

Gergely Kovács s-a născut în 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Covasna). După liceul frecventat în oraşul natal, a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Alumn al Colegiului pontifical germano-ungar din Roma, a frecventat Universitatea pontificală Gregoriana, unde a obţinut bacalaureatul în teologie în 1992.

Şi-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea pontificală din Lateran, unde a obţinut licenţa şi doctoratul. A fost sfinţit preot în 1993 şi a îndeplinit mai multe misiuni pastorale la Târgu Mureş.

În 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun la Consiliul pontifical al culturii, fiind însărcinat cu regiunea germană şi a Europei centrale şi orientale, precum şi redactor la revista ”Cultura e Fede” (Cultură şi Credinţă). În 2000 a fost numit capelan al Sanctităţii Sale. Din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în acelaşi timp colaborări cu Congregaţia pentru cler şi cu Tribunalul Rota Romana.

La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă. În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia, în persoana lui Gergely Kovács.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia grupează cel mai mare număr de credincioşi romano-catolici din România, respectiv circa 440.000 de credincioşi, faţă de aproxiamtiv 91.500 de credincioşi în Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti. Arhiepiscopia cuprinde judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Harghita, Covasna, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu. 

Citiţi şi:

 

FOTO Probleme pe autostrada A1 în zona scufundată în 2015. CNAIR a anulat 5 licitaţii pentru expertize şi lucrări. Solicitarea Comisiei Europene

 

Serviciul medical gratuit pentru copiii românilor din ţară şi din diaspora. Câte consultaţii s-au acordat prin PEDITEL 1791

 

Percheziţii la două primării din Alba în cadrul unui dosar cu ramificaţii în 25 de judeţe ce vizează infracţiuni de fals şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite