Papa Francisc l-a numit ca Arhiepiscop de Alba Iulia pe Monseniorul Gergely Kovács. De ce s-a retras György Jakubinyi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Arhiepiscop de Alba Iulia este Gergely Kovacs
Noul Arhiepiscop de Alba Iulia este Gergely Kovacs

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are, din 24 decembrie, un nou arhiepiscop în persoana Mons. Gergely Kovács, până acum şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii.

Papa Francisc a acceptat renunţarea de la conducerea pastorală a arhidiecezei de Alba Iulia prezentată pentru limită de vârstă de arhiepiscopul György-Miklós Jakubinyi şi l-a numit arhiepiscop al aceleiaşi arhidieceze pe mons. Gergely Kovács.

Potrivit Radio Vatican, Sfântul Părinte a acceptat, în 24 decembrie 2019, renunţarea de la conducerea pastorală a arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia prezentată pentru limită de vârstă de arhiepiscopul György-Miklós Jakubinyi şi l-a numit arhiepiscop al aceleiaşi arhidieceze pe mons. Gergely Kovács, din clerul aceleiaşi arhidieceze, până acum şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii.

Tot în data de 24 decembrie, papa a acceptat renunţarea la oficiul de episcop auxiliar al arhidiecezei de Alba Iulia prezentată pentru limită de vârstă de mons. József Tamás. Noul  arhiepiscop de Alba Iulia s-a născut în 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Covasna). După liceul frecventat în oraşul natal, a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Alumn al Colegiului pontifical germano-ungar din Roma, a frecventat Universitatea pontificală Gregoriana, unde a obţinut bacalaureatul în teologie în 1992.

Şi-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea pontificală din Lateran, unde a obţinut licenţa şi doctoratul. A fost sfinţit preot în 1993 şi a îndeplinit mai multe misiuni pastorale la Târgu Mureş. În 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun la Consiliul pontifical al culturii, fiind însărcinat cu regiunea germană şi a Europei centrale şi orientale, precum şi redactor la revista ”Cultura e Fede” (Cultură şi Credinţă). În 2000 a fost numit capelan al Sanctităţii Sale.

Din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în acelaşi timp colaborări cu Congregaţia pentru cler şi cu Tribunalul Rota Romana. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are o suprafaţă de 58.234 km2 şi 335.500 de romano-catolici, dintr-o populaţie totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii şi are 299 de preoţi diecezani şi 44 de seminarişti în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări şi 81 de călugăriţe).

Citiţi şi:

 

Crăciunul în România şi în alte ţări de pe glob. Obiceiuri bizare în diverse colţuri ale lumii

 

Imagini rare, realizate în 1938, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Un fotograf german a surprins esenţa evenimentului

 

Raţia lunară de alimente în comunism. Ce erau „adidaşii“ şi „calculatoarele“. Cât zahăr, carne, unt şi ulei trebuia să primească fiecare român

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite