Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SC Kronospan Sebeş SA, unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. La Sebeş deja funcţionează o fabrică de formaldehidă cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Noul proiect este contestat de mai mulţi ani de locuitori ai oraşului.

Compania multinaţională cu sediul central în Elveţia a depus la APM Alba Iulia şi ARPM Sibiu, în luna februarie 2011, documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu. Kronochem  (societatea prin care se derulează investiţia) a mai obţinut în 2010 un acord de mediu pentru fabrica de formaldehidă însă a renunţat la investiţie după ce Primăria Sebeş a refuzat să emită autorizaţia de construcţie în condiţiile în care instalaţia era ridicată în procent de 80 la sută, a trebuit sa demoleze acea cladire. Ulterior, Kronochem a reluat procedura de autorizare şi, în octombrie 2012, a obţinut acordul de mediu pentru noua fabrică de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu, în martie 2013 a obţinut şi autorizaţia de construire nr 50/21.03.2013 (Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei-100%, capacitate 60.000 T/an) de la Primaria Sebeş. 

„Instalaţia de fabricare formaldehidă de 60000 t/an va fi realizată pe baza unui proiect tehnic din anul 2001 revizuit şi adaptat în 2006 pentru amplasamentul propus, cu utilaje construite în 2002. Proiectul constă în construirea unei noi instalaţii de producţie a formaldehidei care va înlocui instalaţia existentă cu o capacitate de producţie de 30.000 t/an formaldehidă“, se afirmă în studiu. Noua fabrică permite o producţie zilnică de 180 de tone formaldehidă, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

Grupul Kronospan motivează necesitatea noii investiţii prin extinderea capacitaţilor de producţie de plăci pe bază de masă lemnoasă, lucru care a determinat creşterea cererii de răşină pe bază de formaldehidă. Faptul că societatea a demarat construcţia este confirmat de Inspectoratul în Construcţii Alba, instituţie care a răspuns unei solicitări oficiale lansate de asociaţia Prima Natura. ”În incinta SC Kronospan Sebeş Sa se află în derulare lucrări de construcţii pentru instalaţie de producerea formaldehidei. Lucrările de construcţie se execută în baza autorizaţiei de construire nr. 50 din 21.03.2013 eliberată de Municipiul Sebeş – Construire instalaţie pentru priducerea formaldehidei – 100%, capacitate 60000 T/an”, se afirmă în răspunsul de la Inpectoratul de Stat în Construcţii.

image

Formaldehida este utilizată în producţia de PAL fiind un element esenţial pentru obţinerea acestui produs utilizat în special în industria mobilei. ”O serie de specialişti consideră că formaldehida poate determina creşterea incidenţei cazurilor de cancer. În lumea ştiinţifică medicală există o reală dezbatere pe această temă. Chiar dacă statistic s-a constatat în ultimii ani creşterea numărului de persoane care se îmbolnăvesc de cancer, atât în Sebeş cât şi la nivelul judeţului Alba, nu s-a putut face o legatură directă cu emisiile de pe platforma industrială Kronospan. Potrivit Centrului Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş, judeţul Alba are cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre judeţele din Regiunea Centru, chiar dacă populaţia este mult mai mică raportat la Sibiu şi Braşov. Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign”, susţin reprezentanţii asociaţiei Prima Natura Alba Iulia.

image

Kronospan deţine la Sebes cea mai mare investitie din judetul Alba si una dintre cele mai mari din Romania. Cele doua fabrici produc placi stratificate din lemn, cunoscute in tara noastra sub denumirile de PFL si PAL. Fabricile au fost construite de firma italiana “Frati”, care le-a vandut, ulterior, concernului elvetian. Pe platforma industriala administrata de “Kronospan” lucreaza in prezent aproximativ 500 de persoane.

Un om de afaceri din Sebeş cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oraş

Studiu de evaluare pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan Sebeş. Vezi ce conţine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite