Marş de protest la Sebeş împotriva poluării şi construirii unei instalaţii de formaldehidă pe platforma Kronospan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aerul de deasupra Sebeşului este brăzdat de emisiile de la fabrica Kronospan
Aerul de deasupra Sebeşului este brăzdat de emisiile de la fabrica Kronospan

Peste 1.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa duminică, 11 ianuarie 2015, la Sebeş, la un marş de protest împotriva poluării industriale. Campania „Opriţi poluarea în Sebeş!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 tone/an.

Marşul de protest este programat să înceapă la ora 14.00 din faţa sediului Primăriei Sebeş. Potrivit unui comunicat al iniţiatorilor protestului, cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu stricteţe normele europene de protecţia mediului. 

”Ţinând cont de faptul că autorităţile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeş şi din localităţile învecinate consideră că poluarea masivă resimţită în toate zonele oraşului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi la un mediu curat. Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală”, se afirmă în comunicat.

Motivele cele mai des invocate de cei nemulţumiţi sunt următoarele:

- Construcţia Fabricii de Formaldehidă de 60.000 tone/an plus producţia la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea şi viaţa celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeş - Alba Iulia;

- Cele 8 bucăţi de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăţi rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină şi de alte substanţe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptăţesc să ne temem că Sebeşul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda şi care ar distruge Sebeşul.

- Kronospan-ul nu şi-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare şi a tuturor tipurilor de poluanţi, cu posibilitatea accesării pe internet, şi cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanţi atinge limita maximă admisă. 

Compania a demarat construcţia noii fabrici de formaldehidă

Kronospan Sebeş SA, unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. La Sebeş deja funcţionează o fabrică de formaldehidă cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Noul proiect este contestat de mai mulţi ani de locuitori ai oraşului.

Compania multinaţională a depus la APM Alba Iulia şi ARPM Sibiu, în luna februarie 2011, documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu. Kronochem  (societatea prin care se derulează investiţia) a mai obţinut în 2010 un acord de mediu pentru fabrica de formaldehidă însă a renunţat la investiţie după ce Primăria Sebeş a refuzat să emită autorizaţia de construcţie în condiţiile în care instalaţia era ridicată în procent de 80 la sută, a trebuit sa demoleze acea cladire. Ulterior, Kronochem a reluat procedura de autorizare şi, în octombrie 2012, a obţinut acordul de mediu pentru noua fabrică de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu, în martie 2013 a obţinut şi autorizaţia de construire nr 50/21.03.2013 (Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei-100%, capacitate 60.000 T/an) de la Primaria Sebeş. 

„Instalaţia de fabricare formaldehidă de 60000 t/an va fi realizată pe baza unui proiect tehnic din anul 2001 revizuit şi adaptat în 2006 pentru amplasamentul propus, cu utilaje construite în 2002. Proiectul constă în construirea unei noi instalaţii de producţie a formaldehidei care va înlocui instalaţia existentă cu o capacitate de producţie de 30.000 t/an formaldehidă“, se afirmă în studiu. Noua fabrică permite o producţie zilnică de 180 de tone formaldehidă, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

Grupul Kronospan motivează necesitatea noii investiţii prin extinderea capacitaţilor de producţie de plăci pe bază de masă lemnoasă, lucru care a determinat creşterea cererii de răşină pe bază de formaldehidă. Faptul că societatea a demarat construcţia este confirmat de Inspectoratul în Construcţii Alba, instituţie care a răspuns unei solicitări oficiale lansate de asociaţia Prima Natura. ”În incinta SC Kronospan Sebeş SA se află în derulare lucrări de construcţii pentru instalaţie de producerea formaldehidei. Lucrările de construcţie se execută în baza autorizaţiei de construire nr. 50 din 21.03.2013 eliberată de Municipiul Sebeş – Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei – 100%, capacitate 60000 T/an”, se afirmă în răspunsul de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Studii privind incidenţa îmbolnăvirilor de cancer

Organizatorii protestului din 11 ianuarie mai susţin că expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale  Centrului Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ”Tot OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanţă poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe. Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign. Alte date oferite de DSP Mureş spun că în judeţul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, şi mor circa 800 anual”, se mai susţine în comunicatul organizaţiei din Sebeş.

Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

Primarul Sebeşului despre noua fabrică de formaldehidă de la Kronospan: ”Moral am un semn de întrebare”

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri