IPJ Alba, locul 1 pe ţară la numărul de infracţiuni de evaziune fiscală. Creşterea este de 50 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au constatat anul trecut aproape 6.800 de infracţiuni, jumătate dintre ele fiind din sfera judiciară. Datele IPJ arată că 3,5 la sută din populaţia judeţului are dosar penal

Poliţiştii din Alba şi-au propus la începutul anului 2011,  creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, să combată evaziunea fiscală şi contrabanda, să destructureze grupările infracţionale şi să consolideze parteneriatul cu comunitatea.

11.968 de persoane cercetate penal

Potrivit bilanţului IJP Alba, anul trecut au fost constatate 6.781 de infracţiuni. Analiza poliţiştilor arată că 50 la sută dintre infracţiuni sunt de natură judiciară. În majoritatea cazurilor este demarată urmărirea penală. Numărul dosarelor penale deschise în 2011, a fost de 11.968. Cu un volum al criminalităţii de 1.640 de infracţiuni/100.000 de locuitori, Alba se află pe locul 14 în ţară.

O creştere spectaculoasă, de 50 la sută, au înregistrat faptele ilegale din sfera  evaziunii fiscale. Vorbim de 574 de infracţiuni constatate, ceea ce poziţionează judeţul pe primul loc în ţară. Anul trecut, au fost organizate 5 acţiuni de amploarre care i-au vizat pe traficanţii de ţigări, alcool, telefoane mobile. „Prada“ a fost de 798.000 de ţigarete, 780 dde litri de alcool şi 14.500 de telefoane mobile.

Una dintre operaţiunile de amploare a fost „Telefonul chinezesc“. DETALII AICI.. Cea mai recentă  a fost „Trabucul sârbesc“.Detalii aici

Cifrele furnizate de IPJ Alba atrată că  infracţiunile de omor, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte, au fost în scădere anul trecut faţă de 2010. În total au fost constatate 13 infracţiuni grave, comise cu violenţă.

Una dintre grupările destructurate anul trecut este cea a „Talibanilor“ din Cugir. DETALII AICI

3,5 la sută din populaţia judeţului  are dosar penal

Numărul persoanelor cercetate pentru fapte care prezintă pericol social a ajuns anul trecut la 11.968, în creştere faţă de perioada anterioară, când erau 5.400.  Cifra reprezintă 3,5 la sută din populaţia judeţului Alba.

Şi cifra celor încarceraţi în arestul IPJ Alba a crescut cu 22 la sută, de la 379 persoane în 2010, la 461  pe parcursul anului trecut.

Infracţiunile contra patrimoniului au o pondere de 40  la sută din totalul celor constatate. Furturile reprezintă cel mai important segment. Au scăzut cele din locuinţe, magazine, buzunare,din auto, dar au crescut cu 62 la sută cele de roţi, cauciucuri, oglinzi retrovizoare.

O creştere notabilă, de 44  la sută, au înregistrat-o sesizările de infracţiuni stradale. Din cele 313 , în total, 90 la sută s-au întâmplat în oraşe. În clasamentul naţional privind volumul criminalităţii, judeţul Alba se situează pe locul 36, sub media naţională.

În acelaşi timp, în lucru pe masa poliţiştilor sunt şi cauze nesoluţionate, unele mai vechi de anul 2010. Un exemplu este jaful de la casă de schimb valutar din centrul oraşului, lângă Primăria Alba Iulia, de unde un bărbat a sustras 3.000 de lei de la casieră sub ameninţarea cuţitului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite