Investiția de 20 de milioane de euro care va ajuta o comună săracă din Transilvania să se dezvolte

0
Publicat:

O investiție evalută la 20 de milioane de euro va permite unei comune din Alba să se dezvolte ca urmare a taxelor și impozitelor pe care investitorul le va plăti la bugetul local.

Zona în care se construiește terminalul intermodal FOTO DP World
Zona în care se construiește terminalul intermodal FOTO DP World

Comuna Mirăslău are mai puțin de 2.000 de locuitori, dar beneficiază de un atu important. Pe teritoriul acesteia se află un nod rutier important, la Decea, care face legătura între autostrada A10 și DN1. De asemenea, tot prin Mirăslău trece magistrala de cale ferată 300, una dintre cele mai importante din România. Dezvoltarea comunei este, însă, la un nivel destul de scăzut.

În plus, administrația locală deține terenuri care pot fi concesionate potențialilor investitori. Toate aceste avantaje au determinat unul dintre cei mai importanți operatori de terminale logistice din lume să construiască unul și la Decea, un sătuc de 600 de locuitori, între autostrada A10 și magistrala CFR. Investiția companiei din Dubai este estimată la 20 de milioane de euro.

„În noiembrie 2018, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere şi constituirea dreptului de superficie a terenului către Industrial and Logistics Developments NV, o societate cu răspundere limitată de naţionalitate belgiană, care a câştiga licitaţia la preţul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505 euro/an. Potrivit contractului, câştigătorul licitaţiei a fost obligat să achite în avans suma de 339.035 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosinţă a terenului”, a declarat Aurel Mărginean, administratorul public al comunei Mirăslău.

Investiția este amplasată între magistrala CFR și autostrada A10 FOTO DP World
Investiția este amplasată între magistrala CFR și autostrada A10 FOTO DP World

În plus față de veniturile din concesionarea terenului, administrația locală va beneficia de taxele și impozitele plătite ca urmare a înființării unui punct de lucru în comună. Investiţia de la Decea va genera într-o primă fază 30 de locuri de muncă în mod direct.

Terminalul intermodal va conecta mult mai uşor producătorii şi exportatorii din zona Transilvaniei de patru mări: Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Baltică şi Marea Adriatică, precum şi de restul Europei continentale, prin transport de mărfuri pe calea ferată.

50.000 de containere procesate anual

Terminalul va avea o suprafață de opt hectare și este realizat în prezent în proporţie de 50%. „Este o investiţie de 15 milioane de euro, în faza I. În faza a II-a, poate să ducă spre 20 de milioane de euro şi mai mult", a spus Cosmin Cârstea, CEO DP World Romania.

„Estimăm că terminalul va deveni operaţional în prima jumătate a anului viitor", a mai precizat Cosmin Cârstea.

În prezent, construcţia a patru linii feroviare interne, care vor deservi terminalul, fiecare în lungime de 300 de metri, este aproape finalizată. Ulterior, într-o a doua etapă, urmează să se construiască alte două linii. În final, vor exista peste 3,5 kilometri de noi linii pentru transport feroviar. De asemenea, infrastructura de utilităţi, precum alimentarea cu apă sau electricitate, este realizată în mare proporţie.

Cum va arăta viitorul terminal de la Decea Sursa DP World
Cum va arăta viitorul terminal de la Decea Sursa DP World

Reprezentanţii companiei estimează în primii trei ani o capacitate de operare de şase trenuri în fiecare săptămână, trenuri care vor conecta terminalul cu toate centrele de transport importante din Europa.

De asemenea, hub-ul de lângă Aiud va fi conectat cu terminalul din Portul Constanţa, prin curse feroviare săptămânale.

Capacitatea de stocare va fi de 3.000 de containere în orice moment, iar cea de procesare de 50.000 de containere pe an, în primii trei ani. Parcul logistic în care se află terminalul, operat de compania belgiană Industrial and Logistics Developments NV, va avea o suprafaţă de 180.000 de metri pătraţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite