Închisoare cu suspendare pentru un afacerist care a condus beat şi a omorât o fată de 16 ani. Vinovăţia stabilită de instanţă: şoferul - 85%, victima - 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul a avut loc noaptea pe un drum judeţean din Alba
Accidentul a avut loc noaptea pe un drum judeţean din Alba

Evenimentul tragic a avut loc în august 2014, când un om de afaceri cu domiciliul în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, a condus un autoturism pe drumul judeţean din satul Sibişeni, comuna Vinţu de Jos. Condratov Daniel Serghei se afla la volanul unui autoturism BMW sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul în care a lovit victima care se deplasa pe acostament.

Închisoare cu suspendare sub supraveghere şi daune morale de 80.000 de euro. Aceasta este soluţia luată de Judecătoria Alba Iulia într-un dosar penal rezultat în urma unui accident rutier soldat cu decesul unei minore în vârstă de 16 ani, din Alba Iulia.

Omul de afaceri Condratov Daniel Serghei se deplasa dinspre terenul de golf de la Pianu de Jos spre o pensiune din comuna Vinţu de Jos. Era sub influenţa băuturilor alcoolice după ce consumase o cantitate însemnată de alcool. În urma analizelor de sânge a rezultat o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 1,40 g/l la a doua probă. Condratov este patronul Hexol Lube, producător al mărcii canadiene de lubrefianţi Hexol. Este cunoscut în Alba şi pentru organizarea unor turnee de golf la terenul de la Pianu.

”În noaptea de 31.08.2014, în jurul orei 1.30, un grup de tineri se îndreptau spre casă, deplasându-se iniţial doi câte doi, apoi în coloană, pe partea stângă, pe acostament, la momentul impactului, victima fiind pe partea carosabilă a drumului, pe un sector de drum iluminat. Ajunşi în apropierea imobilului cu nr. 45, aceştia au observat că din faţă se apropie cu viteză un autoturism de culoare închisă, având o traiectorie sinuoasă. Din cauza vitezei excesive, Condratov Daniel Serghei, care se afla la volan, a pierdut controlul maşinii şi a lovit-o cu partea dreaptă pe minora D.A.M., care se afla în spatele grupului, aruncând-o într-un şanţ, unde a rămas în stare de inconştienţă.

Din cauza leziunilor grave, victima a decedat în data de 14.10.2014, în timp ce era internată la Spitalul Judeţean de Urgenţe Târgu Mureş”, se afirmă în motivarea deciziei de la judecătorie. Fata a decedat în urma unui şoc ”septico-toxic” apărut pe fondul rănilor foarte grave suferite. Inculpatul trimis în judecată a recunoscut faptele şi a solicitat să fie judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Expertiza realizată la solicitarea instanţei a stabilit că şoferul băut avea în momentul impactului viteza de 56 de km pe oră. De asemenea, expertiza a mai stablit că şi minora ar avea un grad de culpă în producerea  accidentului, ”cuantificat de instanţă la 15%, în vreme ce culpa incul­patului este apreciată de instanţă la 85%”.

”Consumul de alcool l-a împiedicat pe inculpat să facă toate demersurile pentru evitarea accidentului, să frâneze sau să ocolească  victima, de vreme ce era singurul vehicul ce se deplasa pe carosabil. Deşi exista iluminat public, la locul accidentului, datorită distanţei dintre stâlpii de iluminat, s-a format o zonă întunecată, cu iluminat slab, iar victima s-a deplasat pe  partea carosabilă, la o distanţă  estimată de  expert de 0,5-1,3 m faţă de marginea din dreapta a părţii carosabile, pe sensul de drum Pianu – Vinţu de Jos”, se mai susţine în motivare.

Judecătorul a reţinut că, deşi victima nu se putea deplasa decât pe carosabil, ”în lipsa trotuarelor amenajate şi a acostamentului care era prea îngust”, aceasta ar fi trebuit să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a drumului. Părinţii victimei au solicitat daune materiale de 30.000 de lei şi daune morale de două milioane de euro, dar instanţa a stabilit că vor primi, fiecare, câte 40.000 de euro. Şoferul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, inculpatul mai trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile şi să plătească cheltuieli de spitalizare de peste 67.000 de lei. Hotărârea Judecătoriei din 24 octombrie 2017 a fost contestată la Curtea de Apel.

Citiţi şi:

Dosar de criminalitate organizată, plimbat 10 ani prin instanţe. A patra rejudecare înseamnă prescrierea faptelor

Mărturie tulburătoare în dosarul crimei de la Lunca Mureşului. Fiica fostului primar Ioan Rusu: „Ucigaşul a fost un instrument. Autorii morali sunt liberi“

Operaţia pe creier efectuată în urmă cu 4.500 de ani. Descoperirea din România care a fascinat cercetătorii din Europa

 

Aceleaşi analize medicale, rezultate diferite la privat şi la stat. Peripeţiile unei femei de 84 de ani din Alba Iulia

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite