FOTO Regina Ana a României la Alba Iulia. Vizitele familiei regale în oraşul Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Ana a României a ajuns de trei ori în Alba în ultimii 25 de ani. Prima dată în 1995, fără regele Mihai, a două oară în 1997, iar a treia oară în 2007, împreună cu Mihai I, care a primit atunci titlul de cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia.

În 18-19 octombrie 1995, Regina Ana a României a vizitat oraşele Blaj şi Alba Iulia. La Blaj, Majestatea Sa a mers la Mitropolia Bisericii Române Unite, Greco-catolice, Catedrala ”Sf. Treime” şi Câmpul Libertăţii din Mica Romă. 

La Alba Iulia, Regina Ana a vizitat Catedrala Încoronării, Muzeul şi Sala Unirii, Primăria municipiului Alba Iulia. În oraşul marii Uniri M.S. s-a întâlnit cu Paul Tomiţa, profesorul de golf al Regelui Mihai, şi a depus coroane de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu. Regina Ana a fost primită atunci de Andrei, Episcopul ortodox al Alba Iuliei şi de György Jakubini, Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia. 

IPS Andrei le-a povestit istoria lacaşului ortodox, dar şi cum au fost restaurate cele două portrete din catedrală ale regelui Ferdinand şi reginei Maria, care au fost acoperite în timpul comunismului cu un strat de vopsea. 

image

În octombrie 1997, regina Ana s-a reîntors la Alba Iulia, de această dată împreună cu regele Mihai. Familia Regală a participat atunci la aniversarea împlinirii de 75 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria, eveniment ce a avul loc la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în 15 octombrie 1922.

Regele Mihai primeşte în decembrie 2007 titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Alba Iulia

image

După alţi zece ani, la 23 decembrie 2007, în Sala Unirii, regelui i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Alba Iulia. La eveniment a participat şi Regina Ana. Regele a primit simbolic şi cheia municipiului Albă Iulia că o recunoaştere a rolului deosebit al Majestăţii Sale în istoria României. Certe emonia s-a desfăşurat la Sala Unirii, în prezenţa Alteţei Sale Regina Ana, a primarului Mircea Hava, a membrilor Consiliului Local, a invitaţilor şi a albaiulienilor care au dorit să participe la eveniment. După solemnitatea momentului de la Sala Unirii, familia regală a participat la ceremonialul de prezentare a onorului Gărzii Cetăţii şi la executarea de salve de tun în cinstea lor. 

image

Regele Mihai deţine şi titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Regina Ana a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la un spital din localitatea elveţiană Morges. Regele Mihai şi Regina Ana au intrat în istorie drept cel mai longeviv cuplu regal din România. Conform cu tradiţia Funeraliilor Regale din ţara noastră, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc în 13 august la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

image

Citiţi şi:

Ştirile anilor '20: interlopi fioroşi, împuşcături şi atentate într-un oraş mic de provincie

Cronici sportive din perioada interbelică: când arbitrii erau părtinitori

Blestemul aurului din Apuseni. Prigoana comuniştilor împotriva celor care nu au predat la stat metalul preţios

Muzeul viu din Apuseni: case construite ca acum mii de ani, dar pregătite pentru turiştii viitorului

Curaj şi abnegaţie la 1915. Cum şi-a pus capăt zilelor o dactilografă din Blaj ca să-i scape pe 100 de români de temniţă

Invenţii bizare care au fost abandonate: izolatorul, costumul de baie din lemn, maşina cu grătar

Cum a cultivat Regele Carol I profilul lui Mihai Viteazul. Culisele legăturii dintre Casa Regală a României şi Alba Iulia

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite