Ştirile anilor '20: interlopi fioroşi, împuşcături şi atentate într-un oraş mic de provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa centrală din Alba Iulia în urmă cu circa 100 de ani
Piaţa centrală din Alba Iulia în urmă cu circa 100 de ani

Ştirile despre bandiţi, atentate şi incidente violente făceau rating şi acum aproape 100 de ani. Toate acestea se întâmplau la Alba Iulia, un mic orăşel de provincie cu o populaţie de circa 12.000 de locuitori.

Istoricul Tudor Roşu, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a realizat o cercetare despre modul în care erau reflectate ”ştirile diverse” în presa anilor 20 ai secolului trecut. Articolul, apărut în monografia ”Judeţul Alba, istorie, cultură, civilizaţie”, prezintă printre altele o serie de aspecte ale vieţii sociale din Alba Iulia care astăzi sunt interesante prin ineditul exprimării. Aceste ştiri nu difereau cu mult de cele care sunt astăzi prezentate în jurnalele de ştiri. Exemplul de mai jos se referă la capturarea unui interlop al vremii, care teroriza întreaga zonă şi al complicelui său, mare hoţ de animale. 

”Fiorosul bandit Iosi Buta, evadat în vara anului trecut din penitenţiarul Aiudului, zilele trecute a fost prins în comuna sa natală Ponor. În ultimul timp devenise groaza ţinutului. În acelaşi timp a fost prins şi un alt tovarăş al lui „Frunză Verde” din judeţul Turda, mare hoţ de boi şi cai. Prinderea ambilor să datoreşte întâi norocului, apoi domnului şef al secţiei de jandarmi din Măgina. Este un mare noroc şi folos că s-a desrobit populaţia de teroarea acestor fiară sălbatice”, scria ziarul Viitorul Albei în anul 1927.

Nu lipseau nici ştirile legate de evenimente violente care tulburau puternic viaţa altfel lininiştită, a micului oraş al Unirii şi Încoronării, Alba Iulia. Iată relatarea amănunţită a jurnalistului de la un ziar local, responsabil cu ”treburile poliţiei”. ”Desertorul Ilie Avrămuţ originar din Inuri a împuşcat pe un deal de lâgă Poiana Ampoiului pe jandarmul caporal Mihail Secara, de la postul de jandarmi din Ighiu. [...] jandarmul s-a apropiat de colibă, cerând în primul rând predarea armei ce a avut-o la sine desertorul, deoarece mai ‘nainte urmăritorul şi urmăritul au tras reciproc câteva focuri de armă. Când apoi jandarmul a stat înaintea colibei, sufletul infernal al omului perdut s-a manifestat în culorile sale negre adevărate: banditul în loc să predeie arma, l-a împuşcat punctual în inimă de jandarmul caporal”, se preciza în ziarul Vestea, în 1924.

alba iulia arhiva fotografii

Presa vremii surprinde şi câteva relatări legate de atentate sau tentative de atentat. Primul exemplu se referă la încercarea de deraiere a unui tren la Aiud, iar cel de-al doilea la un atac cu bombă asupra sinagofii din centrul oraşului Alba Iulia. ”În gara din Aiud s-au aflat zilele acestea pe şinele liniei no. 2-3 şapte gloanţe de tun aşezate la rând, cu capătul explozibil pe linie, încât dacă trece trenul peste ele, explodau neapărut. Au fost observate la timp. [...] Cazul a făcut adâncă impresie în localitate”. (Vestea 1925)

alba iulia ziar

În 28 octombrie 1938, la Alba Iulia s-a produs un atentat cu bombă asupra sinagogii askenaze (a „evreilor germani”), numită şi Vechea Sinagogă. Autorii atentatului nu au fost descoperiţi. Şi atunci când infracţiunile se înmulţeau, poliţiştii erau cei care erau ”traşi la răspundere” de către jurnalişti, care le cereau instituţiilor statului să-şi facă datoria: ”Spargerile comise în oraşul nostru, cari sunt la ordinea zilei şi cari se repet în mod înspăimântător, au discreditat în grad considerabil în instituţiunea poliţienească şi pretutindeni se cere siguranţa  proprietăţilor cetăţenilor să fie asigurată” (Vestea, 1924). (Articol scris de OVIDIU HAŢEGAN)

Citiţi şi:

Cronici sportive din perioada interbelică: când arbitrii erau părtinitori

Blestemul aurului din Apuseni. Prigoana comuniştilor împotriva celor care nu au predat la stat metalul preţios

Muzeul viu din Apuseni: case construite ca acum mii de ani, dar pregătite pentru turiştii viitorului

Curaj şi abnegaţie la 1915. Cum şi-a pus capăt zilelor o dactilografă din Blaj ca să-i scape pe 100 de români de temniţă

Invenţii bizare care au fost abandonate: izolatorul, costumul de baie din lemn, maşina cu grătar

Cum a cultivat Regele Carol I profilul lui Mihai Viteazul. Culisele legăturii dintre Casa Regală a României şi Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite