FOTO „Murătoarea“ de la Ocnişoara. Cum folosesc locuitorii satului din Alba izvorul de apă sărată pentru alimente şi tratarea unor boli

0
0

Locuitorii unui sat din Alba folosesc apa sărată de la un izvor pentru a îmbunătăţi calităţile nutritive ale unor alimente. „Murătoarea” de la Ocnişoara are proprietăţi ce dau o aromă deosebită bucatelor. Locuitorii satului şi nu numai o folosesc în special pentru a săra carnea, slănina şi cârnaţii de porc înainte de procesul de afumare.

„Murătoarea” de Ocnişoara este foarte puţin cunoscută în afara satului şi a localităţilor apropiate. Din păcate, proprietăţile apei nu pot fi folosite pe scară mai largă în lipsa unei investiţii. Primul lucru necesar ar fi, însă, modernizarea drumului de acces în sat care, pe o lungime de 4 kilometri, devine impracticabil atunci când plouă sau când ninge. Şi din acest motiv satul este pe cale de dispariţie. În prezent în Ocnişoara mai sunt doar circa 20 de locuitori. Ceilalţi au plecat şi revin în sat doar vara pentru a lucra pământul. Satul nu are nici măcar biserica, fosta construcţie cu această destinaţie fiind acum în ruină. 

Satul este parte componentă a comunei Lopadea Nouă şi este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. La ”murătoarea” din Ocnişoara a fost amenajată o fântână de unde apa sărată este luată de localnici în sticle.

Nivelul apei sărate din fântână nu scade niciodată cu excepţia perioadei de dinainte de Crăciun când sunt sacrificaţi porcii. Proprietăţile apei sunt folosite de oameni pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor. Carnea, slănina şi cârnaţii de porc sunt sărate înainte de procesul de afumare fapt care face să nu se strice nici în timpul verii. O altă întrebuinţare a apei este la murăturile pentru iarnă. De asemenea, apa este utilizată şi ca remediu pentru diverse boli, în special reumatismul.

image

”Lumea din toate satele din jur, venea şi lua apă sărată, pe care o foloseau la murături, iar când tăiau porcul, la slănină. Acum, se bea, pentru că face bine”, spune un bătrân localnic din Ocnişoara, citat de pe blogul demeseriecalator.wordpress.com. Satul nu s-a aflat tot timpul în această situaţie dramatică. Înainte de reorganizarea administrativă din 1968, Ocnişoara era comună şi avea aproape 800 de locuitori. În afară de zona cu apă sărată, pe teritoriul satului se mai află un aşa zis tuf vulcanic, respectiv o rocă formată prin acumularea şi consolidarea cenuşii, nisipului şi a unor materiale secundare. De asemenea, zona este cunoscută pentru prezenţa viperelor.

FOTO Mocăniţa a pornit din nou la drum în Apuseni. Cum arată „tunelul dragostei“ de lângă Cîmpeni

FOTO VIDEO Muzeul Principia, un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Iulia

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite