FOTO Grădină urbană lângă Cetatea Alba Carolina din fonduri europene. Proiect în valoare de aproape 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădină urbană la Alba Iulia
Grădină urbană la Alba Iulia

Contractul de finanţare pentru amenajarea unei zone de relaxare, pe exteriorul Laturii de Nord a Cetăţii Alba Carolina, a fost semnat luni, 16 decembrie, la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru. Proiectul are o valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, din care contribuţia Primăriei este de 2%.

Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetăţii Alba Carolina şi va cuprinde 29.000 de mp de spaţii deschise publicului, din care aproape 26.500 de mp de spaţii verzi, diferenţa fiind piste de biciclete, care vor face legătura între zona Hotelului Cetate şi Traseul Nordic, alei pietonale, spaţii de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede defrişarea vegetaţiei crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică şi reţele de comunicaţii, amenajarea de spaţii verzi cu vegetaţie decorativă, montarea de foişoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurăţare), mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, suporţi pentru parcare biciclete, cişmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigaţii, realizarea sistemelor de supraveghere şi wi-fi, crearea de spaţii de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilităţi (lângă Hotel Cetate), delimitare faţă de proprietăţile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR şi sisteme de informare pentru nevăzători.

gradina alba iulia

„Este momentul să redăm şi această zonă albaiulienilor, fie că sunt pasionaţi de plimbări în aer liber, că le place să meargă pe biciclete sau pe role sau e vorba de părinţi care vor un loc liniştit în care să-şi plimbe copilaşii. Exteriorul zidurilor Cetăţii e o parte a oraşului pe care nu s-a intervenit până acum şi cred că e momentul, cu ajutorul banilor europeni, să continuăm să facem investiţii pentru a creşte suprafaţa de spaţiu verde şi de piste de biciclete pe cap de locuitor în Alba Iulia”, a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia.

gradina alba iulia

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncţionalităţi urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbuşirea zidului fortificaţiei în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetaţie necontrolată, vecinătăţi cu anexe gospodăreşti cu un aspect dezolant, afectarea proprietăţii municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuinţelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetăţii, blocarea şanţurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetaţiei, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenţie rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

gradina alba iulia

Proiectul urmează să fie finalizat în maxim 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Contractul de finanţare cu titlul ”Realizarea unui spaţiu multifuncţional de recreere şi sport” are o valoare totală de 8.864.327,32 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 7.534.678,22 (85%), valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 1.152.362,55 (13%), valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului 177.286,55 (2%).

gradina alba iulia

Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţarea pentru acest proiect prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiţii 4.2 Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Citiţi şi:

 

Încă un dosar „greu“ rămâne fără interceptările SRI. Rechizitoriul unei grupări acuzată de contrabanda cu aur, admis fără măsurile de supraveghere

 

VIDEO Scandal la Kronospan Sebeş. Protestatari din Diaspora au identificat cu camion suspect încărcat cu lemne şi au chemat poliţia

 

Concursuri cu „cântec“ la Primăria Alba Iulia. ANFP contestă în justiţie acte prin care s-au ocupat două funcţii publice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite