FOTO Felicitări de Sărbători din perioada generaţiei lui Moş Gerilă şi a „pomului de iarnă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felicitare de sărăbători din perioada comunistă. Foto: arhiva personală Florin Bota
Felicitare de sărăbători din perioada comunistă. Foto: arhiva personală Florin Bota

În perioada de dinainte de 1989, Crăciunul şi întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă erau cunoscute sub denumirea de „luna cadourilor“. Moş Crăciun era transformat în moş Gerilă,  iar bradul de Crăciun era „pomul de iarnă“. Nici felicitările de Sărbători nu erau la calitatea grafică din zilele noastre, iar mesajul transmis era altul.

„Serbările pomului de iarnă", începeau oficial  sub regimul comunist  pe 27 decembrie, când autorităţile vremii apreciau că erau stinse pulsaţiile timide ale înăbuşitei sărbători a naşterii lui Hristos. În aproape fiecare casă, în ciuda discursului oficial, bradul era împobodit înainte de data de 25 decembrie. Era motivul principal pentru care pomul era  ţinut mai departe de geam sau cu instalaţia oprită. Aşa s-a ajuns ca sărbătoarea să fie una tăcută, trăită în spatele uşilor închise şi a perdelelor trase.

Punctul culminant al„marelui raliu al vacanţei copiilor" era  Revelionul, ale cărei bucurii erau, în egală măsură, exagerate. În ciuda acestui fapt, dacă deschidem revistele pentru copii din acea perioadă, Moş Gerilă  apare reprezentat foarte rar, în anecdote sau pentru a le insufla copiilor ceea ce trebuia să aştepte de la el.

Una dintre cele mai cunoscute poezii ale perioadei era Scrisoare către Moş Gerilă: „Moş Gerilă toţi îmi spun/ Că eşti darnic şi eşti bun/ Dar să stii mai din'ainte/ C-am fost băieţel cuminte,/ Şi mai spun aşa să ştii/Ca eu nu-ţi cer jucării/ Cum ţi-ar cere şi alţi copii./ Însă nu m-aş supăra/Dacă tot mi-ai da ceva".

Sugestive sunt şi felicitările de Sărbători, care sunt departe de calitatea grafică a celor care le găsim azi la tot pasul.  Vă prezentăm o colecţie foto deţinută de colecţionarul Florin Bota din oraşul Teiuş, judeţul Alba. (Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite