Fost subprefect al judeţului Alba, avocatul Ovidiu Jidveian a fost reţinut pentru înşelăciune într-un dosar cu peste 200 de păgubiţi

0
Publicat:

După ce miercuri au fost făcute percheziţii la domiciliul avocatului Ovidiu Jidveian, fost subprefect al judeţului Alba, şi la mai multe cabinete notariale, joi el a fost reţinut de procurorii din Cluj pentru înşelăciune în formă continuată, într-un dosar cu peste 200 de păgubiţi.

Ovidiu Jidveian a fost subprefect de Alba, foto arhivă
Ovidiu Jidveian a fost subprefect de Alba, foto arhivă

Concret, avocatul este acuzat că ar fi vândut de mai multe ori unele dintre garsonierele şi apartamentele din două blocuri construite de firma sa, Parc Residence Alpha din Alba Iulia, creând un prejudiciu de peste 31 milioane de lei şi peste 5,5 milioane de euro unui număr total de peste 200 de cumpărători.

Scandalul imobiliar Parc Residence a izbucnit public în a doua parte a anului 2023, când mai multe persoane care au plătit sume între 30.000 euro și 250.000 euro în avans pentru locuințele contractate nu au primit nimic. Asta pentru că Ovidiu Jidveian a vândut aproximativ 263 spaţii locative sau comerciale, deşi el avea aprobare de construcţie pentru doar 41.

„În perioada 2019- octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 spaţii locative sau comerciale, deşi Primăria Municipiului Albă Iulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conţinând doar 41 de apartamente, cu spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire. Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenţi cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acţionând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reuşit să determine persoanele vătămate să achite sumele totale de 31.486.821,24 lei şi 5.508.377,1 euro, aceasta fiind valoarea prejudiciului total estimat în dosarul penal”, spun procurorii într-un comunicat de presă.

Jidveian deține 10% din firma Parc Residence Alpha, firma prin care s-au derulat tranzacţiile, mama acestuia, tot fost avocat, are 80%, iar o altă persoană fizică deține restul de 10% din părțile sociale.

Modus operandi

Printre păgubiţi se numără mulţi români care muncesc în diverse ţări din Europa sau care locuiesc în Canada şi SUA, dar şi angajaţi din sistemul de justiţie, poliţişti, jandarmi, avocaţi, notari şi chiar politicieni, care îl cunoşteau personal pe Ovidiu Jidveian.

O parte dintre victimele afacerii Parc Residence Alpha din Alba Iulia, care se profilează a fi una dintre cele mai mari înșelăciuni imobiliare din România ultimilor ani, au protestat, la mijlocul lunii februarie, în fața sediului Parchetului din Alba Iulia. Ei au afișat coli de hârtie pe care se puteau citi mai multe mesaje dure adresate celui care a administrat afacerea și care este acuzat că a adus-o în insolvență, acuzându-l pe Ovidiu Jidveian că a avut o adevărată schemă de escrocare a oamenilor.

„Apartamentele nu s-au vândut aleatoriu, s-au suprapus cu persoane care se află în afara țării, ca să nu aflăm unii de alții. E gândită toată treaba. Ovidiu făcea un fel de evaluare, screeneing cu ce te ocupi, de unde vii, și apoi îți prezenta apartamentul care s-a eliberat”, spunea atunci Dorin Ciortea, unul dintre păgubiţi.

Acesta locuiește în străinătate și susține că ceilalți cumpărători ai apartamentului pe care l-a plătit el sunt persoane care stau, de asemenea, în diferite țări din Europa. El a achitat firmei din Alba-Iulia peste 100.000 de euro.

Majoritatea sumelor încasate ar fi fost folosite în mod speculativ de către avocat, mai spun procurorii, pe platforme de tranzacţionare specializate în instrumente financiare derivate, operate de brokeri cu sediile în Cipru şi Belize.

De asemenea, din analiza de specialitate a rezultat faptul că fostul subprefect de Alba şi-ar fi însuşit şi traficat în folosul său personal suma totală de 2.539.991,46 de lei, prin realizarea unor transferuri bancare din conturile dezvoltatorului imobiliar persoană juridică către două companii de brokeraj cu sediul în Cipru ce deţin platforme de trading instrumente financiare şi criptoactive.

Înşelăciune, delapidare şi fals în acte

Potrivit comunicatuluii dat joi publicităţii de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un avocat în cadrul Baroului Alba pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave şi 6 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi faţă de o persoană juridică (dezvoltator imobiliar), pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (239 acte materiale) şi 6 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Din raportul de constatare întocmit în cauză rezultă că, în perioada martie 2019-octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operaţiuni, suma totală de 36.272.353 lei şi 29.999,92 de euro către conturile personale ale suspectului persoană fizică. Transferurile au fost efectuate cu frecvenţă aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a sumelor vizând spaţiile locative sau comerciale promise celor 201 promitenţi cumpărători”, susţin procurorii.

După ce la începutul acestui an, în februarie, s-a pus sechestru asupra conturilor lui Ovidiu Jidveian, prin noile ordonanţe din 29 şi 30 mai, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale suspecţilor.

De asemenea, după percheziţiile de miercuri, când oamenii legii au ridicat mai multe înscrisurişi  date informatice de la mai multe persoane fizice şi birouri notariale, avocatul Ovidiu Jidveian a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să se stabilească în continuare ce măsuri urmează să fie luate în cazul lui.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite