Cum a scos un fost avocat 7 milioane de euro din conturile firmei sale, fără documente legale. Cazul Parc Residence Alba

0
Publicat:

Noi detalii din scandalul Parc Residence Alba, afacerea imobiliară cu prejudiciu de peste 13 milioane de euro. Fostul administrator a redirecționat o sumă importantă din banii scoși din firmă într-un cont din Cipru.

Ovidiu Jidveian are averea pusă sub sechestru FOTO Adevărul
Ovidiu Jidveian are averea pusă sub sechestru FOTO Adevărul

Informația apare în hotărârea prin care Tribunalul Alba a dispus, în 26 ianuarie 2024, la cererea administratorului judiciar al firmei Parc Residence Alpha SRL, impunerea unui sechestru asigurător pe toate bunurile fostului administrator, Ovidiu Jidveian, pentru un prejudiciu de circa 34 de milioane de lei, respectiv 6,8 milioane de euro. 

Administratorul judiciar a susținut în acțiunea depusă la instanță că din conturile bancare ale societății s-a virat în conturile personale ale lui Ovidiu Jidveian suma de 32.246.692 de lei, în timp ce 1.555.586 lei au ajuns în conturile unei societăţi din Cipru, „fără a exista documente justificative”.

Administratorul judiciar a mai înregistrat în 25 ianuarie o altă cerere, respectiv o acţiune de atragere a răspunderii materiale a fostului administrator, prin care a solicitat ca parte din pasivul Parc Residence Alpha SRL (suma de 33.802.278 lei), să fie suportată de către acesta. Ovidiu Jidveian a avut calitatea de administrator al societăţii până la data de  27 august 2023 și este asociat în firmă cu 10% din părțile sociale. 80% din firmă aparține mamei acestuia, iar 10% este în proprietatea unei alte persoane fizice.

Unul dintre blocurile construite la Alba Iulia FOTO Adevărul
Unul dintre blocurile construite la Alba Iulia FOTO Adevărul

În cererea de impunere a sechestrului se susține că „există pericolul ca sumele de bani din contul personal al pârâtului să fie ascunse/cheltuite şi dacă s-ar admite acţiunea de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență împotriva pârâtului să nu fie în imposibilitate de a executa hotărârea din cauza insolvabilității”.

Locuințe vândute de mai multe ori

„Creanţa pretinsă este relevată de înregistrările din evidenţele contabile ale societăţii debitoare, conform cărora au fost virate sume de bani din conturile societăţii în conturile personale ale pârâtului  Jidveian Ovidiu Viorel sau în conturile unei societăţi din Cipru, fără documente justificative, astfel: 1.555.586 lei, sold cont «Alte titluri imobilizate»; 3.701.592 lei, sold cont «Debitori diverşi»; 28.545.600 lei, sold cont «Decontări din operaţiuni în curs de clarificare», reprezentând plată proiect autorizat de construiră locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter”, se precizează în încheierea instanței de judecată.

Dezvoltatorul imobiliar a vândut și de câte șapte ori locuințe din blocurile pe care l-a construit în centrul orașului Alba Iulia. Construcțiile nu a fost terminate, iar firma a intrat în insolvență cu datorii uriașe. Administratorul judiciar a acceptat în tabelul preliminar al creanțelor o sumă totală de aproape 66 de milioane de lei, respectiv circa 13 milioane de euro. Aproape 60 dintre cei aproximativ 150 de creditori au contestat tabelul preliminar.

Protestul organizat de păgubiți FOTO Adevărul
Protestul organizat de păgubiți FOTO Adevărul

Printre cei care ar fi cumpărat apartamente se numără atât oameni foarte înstăriți din oraș (un judecător, foști polițiști, oameni de afaceri, avocați), cât și oameni simpli, care au contractat credite în speranța că se vor muta într-un apartament în centrul municipiului.

În 17 ianuarie 2024, aproximativ 20 de păgubiți au organizat un protest prin care au solicitat instituțiilor statului să intervină.

Jidveian a fost consilier local la Alba Iulia, subprefect de Alba și candidat la Primăria Alba Iulia din partea ALDE, în 2016. Anterior a fost mai mulți ani membru PSD, fiind candidat din partea acestui partid, în 2012, la Senat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite