Fisura din baraj. Pompierii au început să golească Tăul Mare de la Roșia Montană. Apa lacului, scăzută cu 5 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii prezenți la Roșia Montană au demarat operațiunea de scoatere a apei din lacul Tăul Mare, în al cărui dig a apărut o fisură ce pune în pericol stabilitatea acestuia.

Pompierii au început scoatarea apei din baraj FOTO ISU Alba
Pompierii au început scoatarea apei din baraj FOTO ISU Alba

La fața locului au fost aduse șase pompe de mare capacitate. Potrivit reprezentanților ISU Alba, în prima fază se va scădea nivelul apei din lac cu 5 metri pentru un grad de risc acceptabil in conformitate cu expertiza intocmita de personalul de specialitate.

Măsura a fost decisă la propunerea expertului chemat de autorități la fața locului. ”Ulterior vor fi luate masuri în dinamică”, a completat Radu Botezan, reprezentantul ISU Alba.

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

Fisura din barajul de la Roșia FOTO Adevărul
Fisura din barajul de la Roșia FOTO Adevărul

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea. Oamenii ar putea să se întoarcă la casele lor ce mai devreme duminică seara sau cel mai târziu luni dimineața.

„Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, a transmis duminică dimineața ISU Alba.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Vlad Sorin, a spus că s-a format o breșă în aval de dig.

„S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificară. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică.

Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La stația meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitațiile fiind în scădere. Așteptăm pornirea pompelor și soluția expertului”, a precizat șeful SGA Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite