Alertă la Roșia Montană: locuitori evacuați după o fisură în barajul Tăului Mare

0
Publicat:

Comuna Roșia Montană este în pericol ca urmare a unei fisuri apărute digul Tăului Mare, cel mai mare lac artificial situat în amonte de localitate. 200 de locuitori au fost evacuați și peste 100 de pompieri se află în zonă.

Tăul Mare este situat exact în amontele satului FOTO Adevărul
Tăul Mare este situat exact în amontele satului FOTO Adevărul

Lacul are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri. Autoevacuarea oamenilor a început în jurul orelor 03:00 – 04:00. Autoritățile au format echipe mixte care au mers din poartă în poartă la oameni și le-au explicat situația. Dacă localnicii nu doreau să plece, aceștia trebuiau să semneze pe propria răspundere.

Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, însă sunt și persoane care au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități în sălile de sport din Abrud și Câmpeni. La fața locului au ajuns zeci de angajați ai ISU, IJJ, IPJ și a altor instituții din județ. Șeful DSU, Raed Arafat, este așteptat duminică dimineață la comandamentul amenajat la Abrud.

Mesaj Ro-ALERT pentru localnici

Potrivit ISU Alba, pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusa măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Tăul Mare.

Lacul este cel mai mare dintre cele șapte existente la Roșia FOTO Adevărul
Lacul este cel mai mare dintre cele șapte existente la Roșia FOTO Adevărul

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Câmpeni având o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane. Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale”, au mai precizat reprezentanții pompierilor.

Potrivit ISU, NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.

Comitet pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat

Autoritățile s-au mobilizat de urgență și au fost activate protocoalele pentru asemenea situații. La ordinul lui Raed Arafat, au fost mobilizate patru pompe de mare capacitate din Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

În zonă sunt peste 130 de pompieri și aproximativ 60 de jandarmi. Reprezentanții ISU Alba au transmis că au fost dispuse următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană; s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba; s-a activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Peste 100 de pompieri au fost mobilizați FOTO alba24.ro
Peste 100 de pompieri au fost mobilizați FOTO alba24.ro

La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă iar personalul subunităților de interventie aflat in ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție.

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate următoarele forțe si mijloace: 2 autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min); 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere; 2 microbuze de transport; 3 ofițeri și 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba; buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție; personal aparținând IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi. Locuitorii au primit și un mesaj Ro-ALERT.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte patru motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș. „Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele si mijloacele de intervenție pot fi suplimentate. Intervenția este în dinamică, revenim cu detalii”, au mai transmis reprezentanții ISU Alba.

Tăul Mare este cel mai întins lac artificial dintre cele șapte existente în zona Roșia Montană. A primit această denumire datorită întinderii lui pe o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi. Este alimentat de trei izvoare din masivele ce îl inconjoară. Datează din secolul al XVIII-lea, ultima sa refacere fiind în 1913. Pe suprafaţa acestuia se poate practica pescuitul sportiv. Apa din tăuri era utilizată în trecut pentru spălarea miniereului din care se obținea aur.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite