Fabrica de Vagoane din Aiud a trecut pe generatoare, ca să facă economii. Factura la energie crescuse de şase ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea este un consumator important de energie electrică. Foto: uvaiud.ro
Societatea este un consumator important de energie electrică. Foto: uvaiud.ro

O fabrică din Alba este în pericol să se închidă din cauza facturilor foarte mari primite pentru energia electrică consumată. La Uzina de Vagoane din Aiud lucrează aproximativ 100 de oameni.

Potrivit conducerii societăţii, dacă în 3 - 4 luni preţul energiei electrice nu va scădea sau dacă guvernul nu va lua măsuri de ajutorare a sectorului de producţie, consiliul de administraţie ar putea să decidă închiderea societăţii şi concedierea celor aproape 100 de angajaţi.

„Factura pentru energie electrică este de circa 6 ori mai mare decât în luna decembrie. Noi avem contractată energie de 361,5 megawaţi oră, energie care în anul trecut ne costa 361.500 de lei, iar acum, în anul 2022, pentru aceeaşi cantitate de energie factura s-a urcat la 2.075.640 lei, adică de 5,7 ori mai mult, preţ care se va reflecta în costul de producţie, deci în preţul final al produsului”, a declarat Daniel Man, directorul executiv al societăţii.

Pentru a scădea puţin valoarea facturii la curent s-a recurs la folosirea unor generatoare electrice care s-au dovedit a fi mult mai rentabile.

„Încercăm să rezistăm fără a face disponibilizări, fapt care ne-a adus la metode rudimentare care amintesc de unele timpuri de mult apuse, închirierea şi folosirea unor generatoare electrice cu o putere de 140 Kwh, care consumă aproximativ 30 de litri de combustibil lichid pe oră. Aceasta este soluţia provizorie pe care am găsit-o”, a completat directorul fabricii.

Uzina de Vagoane Aiud este situată pe platforma fostei întreprinderi IMA Aiud şi execută lucrări de construcţie vagoane noi, reparaţii vagoane de marfă şi călători, respectiv construcţii sudate şi subansamble de mai multe feluri. De asemenea, are un laborator dotat pentru testări nondistructive mecanice şi cinetice, controlul metalografic, tratamente termice etc. Deţine hale acoperite pentru execuţia lucrărilor, hală vopsitorie cu mediu controlat, sablare.

Vă mai recomandăm:

 

Tot mai mulţi români îşi câştigă în justiţie dreptul la viaţă. Cum poate fi obligat statul să suporte costul medicamentelor pentru cancer

 

Ordinul prin care se condiţionează prezenţa fizică în şcoli de vaccinarea profesorilor, contestat în justiţie

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite