UPDATE FOTO Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă
0Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant.
UPDATE 13.50 Potrivit unor surse apropiate medicului Radu Zamfir, imediat după aterizarea forţată din Munţii Apuseni acesta a luat legătura cu profesorul Irinel Popescu şi cu dr. Victor Zota, fostul director al Ageniei de Transplant cărora le-ar fi transmis coordonatele de localizare. Sunat de reporterul „Adevărul“, dr. Radu Zamfir a refuzat să răspundă la întrebarea dacă această informaţie este sau nu adevărată.
UPDATE 8.47 Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan şi al studentei să fie făcute la Câmpeni (Alba), localitate în care se află trupurile neînsufleţite ale acestora, afirmă conducerea IML Cluj, care iniţial anunţase că pilotul şi tânăra vor fi aduşi la Cluj. Şeful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, pentru Mediafax, că procurorii din Alba au dispus ca autopsia să nu se mai facă la Cluj. „Procurorii din Alba au dispus ca autopsia pentru cele două persoane decedate în accidentul din Apuseni să nu se mai facă la IML Cluj, ci la Câmpeni, judeţul Alba. Maşina pe care am trimis pentru ridicarea cadavrelor a fost rechemată la Cluj", a spus Vartic. Iniţial, el spunea că autopsiile vor fi făcută la IML Cluj, fiind trimisă la Câmpeni o maşină pentru preluarea celor două victime.
Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion, luni noapte, de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba, unde se află şi în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus şi trupul neînsufleţit al studentei care a decedat în urma accidentului aviatic.
UPDATE 8.06 Studenta care şi-a pierdut viaţa, luni, în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni a fost găsită în stop cardio-respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului, avea multiple fracturi şi traumatisme şi hipotermie severă, a declarat medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea.
Golea a spus, marţi dimineaţă, că tânăra a fost găsită în stop cardio-respirator, avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade. S-a încercat resuscitarea tinerei pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat. Tânăra era studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.
UPDATE 5.44 Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat că toate cele cinci persoane rănite în urma prăbuşirii avionului sunt conştiente şi au fost internate la terapie intensivă.
Foto
„În serviciul de primiri urgenţe au fost aduse cinci victime, conştiente toate, stabile hemodinamic şi respirator, una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. În prezent toţi vor fi internaţi pe terapie intensivă“, a declarat Golea.
Conform sursei citate, nu este necesar transferul pacienţilor în alte oraşe, decât în cazul în care rudele vor cere acest lucru.
În faţa Unităţii de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca au ajuns şi rudele victimelor tragediei aviatice, printre care şi o soră a mamei pilotului Adrian Iovan, mort în accident.
Corneliu Olar, fost deputat, nu a vrut să spună televiziunilor că Adrian Iovan a murit
Declaraţia salvamontistului Mircea Petrescu
Alexandru Roşu a venit cu mai mulţi consăteni să dea o mână de ajutor
Cum sunt aduse primele victime cu ambulanţele SMURD de pe munte
UPDATE 4.40 Ultimii doi răniţi au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe Cluj-Napoca. Urmează ca medicii să facă primele declaraţii cu privire la starea persoanelor internate.
UPDATE 3.55 Alţi doi răniţi în accidentul aviatic au fost aduşi cu ambulanţa la UPU Cluj. Cele două victime, doi bărbaţi, erau imobilizaţi, amândoi având gulere medicale la gât, iar unul dintre ei era înfăşurat într-o folie protectoare.
Primul rănit, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, care a ajuns la UPU 1 Cluj-Napoca în jurul orei 2.40, în stare de conştienţă, cu o ambulanţă SMURD, avea răni la şold, el fiind supus investigaţiilor medicale, transmite Mediafax.
UPDATE 3.20 Potrivit transilvaniareporter.ro, primele declaraţii ale medicilor de la UPU Cluj vor fi făcute după ora 4.30.
UPDATE 3.00 O ambulanţă SMURD în care se afla unul dintre răniţii din accidentul aviatic, un bărbat cu picioarele fracturate, a ajuns, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 2.40, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind conştient. Bărbatul, care are fracturi la picioare, a fost preluat de către medici, el urmând să fie supus unor investigaţii, transmite Mediafax.
La UPU Cluj sunt aşteptaţi să sosească, pe rând, şi ceilalţi patru răniţi în tragicul accident aviatic din Munţii Apuseni. Toţi medicii, toate asistentele şi întreg personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, aşteptând să fie aduşi răniţii.
CLICK PE FOTO PENTRU MAI MULTE IMAGINI DE LA LOCUL TRAGEDIEI:
Răniţii vor fi evaluaţi, iar în funcţie de starea lor de sănătate, în cazul în care se va impune, autorităţile iau în calcul trimiterea unui avion militar pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ din Cluj pentru a prelua răniţii mai grav şi a-i transporta la Bucureşti, au afirmat surse medicale.
UPDATE 02.40 Circa 400 de săteni din comunele Horea (judeţul Alba) şi Mărişel (judeţul Cluj) s-au alăturat echipelor de salvare formate din doctori, pădurari, salvamontişti şi jandarmi, pentru a găsi victimele. Salvatorii s-au împărţit în mai multe echipe de căutare şi au urcat pe cele două vârfuri ale muntelui unde bănuiau că se găsesc victimele.
Unul dintre membrii echipelor de la Salvamont a declarat, pentru ”Adevărul”, că un doctor rănit a reuşit să transmită locaţia exactă în care se află printr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil. Pentru a-i găsi pe răniţi, pădurarii au tras mai multe gloanţe în aer, în semn de avertizare. Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat că avionul a fost găsit cu ajutorul pădurarilor, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de răniţi, iar aceştia să îi ghideze, după apropierea la care se auzeau sunetele împuşcăturile, spre locul unde se aflau.
Cornel Olar, secretarul Primăriei din comuna Horea (Alba), a explicat, pentru Mediafax, că pentru găsirea răniţilor au fost mobilizaţi peste 300 de localnici, în special pădurari şi oameni care cunosc pădurile din zonă. Olar a mai precizat că a păstrat legătura telefonic cu răniţii, iar pădurarii au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de aceştia şi ghidaţi, după apropierea sunetului, în zona în care se află avionul.
VICTIMELE, GĂSITE LA DISTANŢĂ DE AVION
Mai mulţi membri ai echipelor de salvare au organizat o tabără de salvare în comuna Horea, unde au aşteptat ca victimele să fie coborâte de pe munte, pentru a le prelua şi a le acorda primul ajutor. Alexandru Roşu, unul dintre localnicii din comuna clujeană Mărişel a declarat pentru ”Adevărul”: ”Am văzut la televizor ce tragedie se întâmplă, am ieşit în drum şi am vorbit cu alţi săteni să venim ca să le dăm oamenilor o mână de ajutor. Nu am văzut avionul, dar am pornit cu toţii, împreună cu pădurari şi cei de la Salvamont pe munte. Am găsit răniţii la o distanţă mare de avion”.
INTERVENŢIE DIFICILĂ: OPT KILOMETRI DE URCAT PE MUNTE
UPDATE 02.05 Codrin Roman, salvamontist la Serviciul Judeţean Salvaspeo Cluj, a declarat, pentru ”Adevărul”, că intervenţia a fost foarte dificilă din cauza zonei muntoase, a ceţei şi a zăpezii, care atingea şi jumătate de metru în anumite zone. ”Intervenţia s-a făcut şi pe întuneric, fiind beznă la orele la care încă ne aflam pe munte şi căutam victimele. Câţiva kilometri poate nu sunt mulţi, dar dacă ţinem cont de condiţiile în care au fost parcurşi acei kilometri până la victime, înţelegem de ce a durat atât de mult să ajungem la răniţi. Din satul Mătişeşti, comuna Horea (Alba), de unde am început să urcăm spre vârf, unde am găsit victimele, sunt opt kilometri”, a explicat Codrin Roman.
UPDATE 01.45 Chirurgul orădean Sorin Ianceu a scăpat cu viaţă din avionul pilotat de Adrian Iovan, avion care a aterizat forţat în Munţii Apuseni. El a povestit circumstanţele în care s-a produs accidentul: "A încercat să degivreze, a pierdut altitudine şi ne-am prăbuşit. S-a încercat acordarea primului ajutor răniţilor, dar, din păcate, pilotul Adrian Iovan era încarcerat".
”SE POT AUZI LUPII. ZĂPADA E FOARTE MARE ÎN ZONĂ”
UPDATE 01.35 Marius Pop de la clubul auto Off Road Transilvania, unul dintre salvatori şi cel care a postat pe pagina personală de Facebook primele imagini de la tragedie, le-a oferit ajutor militarilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au căutat locul accidentului timp de mai bine de cinci ore.
”Am mers cu şapte maşini de teren şi am ajuns la un kilometru de locul unde s-a prăbuşit avionul. Localnicii au adus victimele la maşinile noastre iar noi le-am transportat până la locul unde sunt ambulanţele. Am mers prin pădure pe drumuri forestiere neumblate. Se pot auzi lupii. Zăpada este foarte mare în zonă. Acum am urcat tot echipamentul pentru descarcerarea pilotului Iovan", a spus Marius Pop, citat de stiridecluj.ro.
UPDATE 01.20 Marţi dimineaţă va începe ancheta judiciară. Epava avionului a rămas neatinsă.
COPILOTUL ESTE ÎN STARE CRITICĂ
Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD. Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.
UPDATE 01.00 Medicul Valentin Calu de la Elias, rănit în accident, a sunat-o, imediat după prăbuşire, pe directoarea medicală a unităţii, Dana Safta, căreia i-a spus „Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir“, iar ulterior a făcut un foc, pentru a se încălzi.
Dr. Dana Safta, director medical al Spitalului Elias din Bucureşti, a relatat, pentru Mediafax, ce a vorbit la telefon cu colegul său Valentin Calu (42 de ani), aflat în avionul care plecase din Capitală, cu destinaţia Oradea.
„M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: «Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir». Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său - papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea încălzi“, a povestit Dana Safta.
Directorul medical al Spitalului Elias a mai spus că a vorbit cu Valentin Calu şi după ce acesta şi ceilalţi răniţi din avion au fost găsiţi de echipele de salvare. „Cum te simţi acum?“, a întrebat dr. Safta. „Puţin cam tăvălit“, a răspuns Calu.
UPDATE 0.50 „Medicii răniţi au făcut focul pentru a se încălzi şi pentru a-şi semnaliza prezenţa. Ei au văzut elicopterul trimis să-i găsească, dar cei din elicopter nu i-au văzut“, a declarat, pentru Digi24, Irinel Popescu - şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni. Potrivit acestuia, pacienta care urma să primească ficatul de la Oradea mai fusese chemată o dată la Fundeni, dar atunci nu era compatibil organul.
UPDATE 0.25 Echipele SMURD au ajuns la întâlnire cu pădurarii şi salvamontiştii care coborau victimele de pe munte. Bilanţul oficial arată că este vorba despre două persoane decedate - pilotul Adrian Iovan şi o studentă - şi cinci în viaţă. Doctorul Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, a declarat pentru ”Adevărul”: ”Unul dintre răniţi este în stare critică, este în şoc, are fracturi la picioare şi şold. Alţi trei răniţi sunt cu leziuni de gravitate medie, iar o victimă este cu escoriaţii. Victimele în viaţă au fost preluate de medici, care coboară la drum, unde sunt ambulanţele şi pleacă spre Huedin şi Cluj”.
UPDATE 0.00 „Un avion Spartan este pregătit să aducă victimele la Bucureşti, dacă medicii din Cluj solicită asta. Încă de la primirea acestei informaţii, am coordonat de la Bucureşti intervenţiile din zonă, împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe”, a spus ministrul de Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la Realitatea TV.
Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat luni, pentru RFI, că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate chiar dacă în perimetrul respectiv există semnal, adăugând că totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului. dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost făcut din judeţul Sibiu. Adrian David spune că „în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon“.
UPDATE 23.55 Martori de la faţa locului au declarat pentru ”Adevărul” că medicul chirurg Radu Zamfir, din Bucureşti, are picioarele rupte, fractură de femur şi a început să plângă când l-a văzut pe Adrian Iovan murind sub ochii lui.
CEI PATRU MEDICI CARE SE AFLAU ÎN AVIONUL GROAZEI:
UPDATE 23.45 Aleodor Frâncu, director al ROMATSA, a explicat pentru ”Adevărul” cum s-a pierdut avionul din raza radarului: ”La Curtea de Argeş, pilotul Adrian Iovan a cerut permisiunea să coboare avionul de la nivelul de 12.500 de picioare până la 10.500 de picioare pentru că exista pericolul givrajului (depunerea de gheaţă pe aparatul de zbor). Pilotul a observat acest fenomen de depunere a gheţei şi a coborât la nivelul zborului la vedere, la 8.000 de picioare. A trecut Sibiul, noi l-am văzut pe radar. La 7,4 mile de graniţa judeţelor Alba şi Cluj, a dispărut de pe radar”.
UPDATE 23.25 Conform lui Aleodor Frâncu, director general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), pilotul Adrian Iovan ar fi cerut permisiunea, înainte de decolarea forţată, să zboare mai jos. Ulterior, se pare că avionul ar fi înghetaţ, iar Iovan a fost nevoit să forţeze aterizarea în munţi.
Al DOILEA MORT. MEDICUL REZIDENT AFLAT ÎN AVION A MURIT
UPDATE 23.09 Un medic rezident aflat în avion a murit la scurt timp după pilotul Adrian Iovan. Surse ”Adevărul” au precizat că încă un student, care făcea parte din echipa medicală aflată în avion, a murit şi el. Informaţia nu a fost confirmată oficial până la această oră.
UPDATE 23.00 Mihai Petrescu, şeful Salvamont Ştei, din judeţul Bihor, a declarat că medicul rezident aflat în avion este în stop cardiorespirator, iar copilotul are ambele picioare fracturate.
PILOTUL ADRIAN IOVAN A MURIT
UPDATE 22.46 Pilotul Adrian Iovan a murit, a anunţat Mihai Petrescu, sef Salvamont Bihor. Informaţia că una dintre victimele accidentului a decedat a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, care nu a precizat, însă, numele persoanei decedate.
IMAGINI DE LA LOCUL TRAGICULUI ACCIDENT:
FOTO: Facebook, Marius Pop
UPDATE 22.40 O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare, informează Mediafax.
UPDATE 22.07 Asistenta grav rănită a fost deja transportată la Ambulanţă. Potrivit prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, pilotul Adrian Iovan, aflat de asemenea în stare gravă, fiind inconştient, este încă încarcerat în epava avionului. Salvatorii aşteaptă utilajele de descarcerare de la ISU pentru a-l putea scoate dintre fiarele avionului.
UPDATE 21.46 Potrivit primelor informaţii, pilotul, Adrian Iovan, şi o asistentă aflată în avion nu sunt conştienţi. Asistenta este grav rănită. Iovan se află în stare critică.
Foto
UPDATE 21.40 Corneliu Olar, secretarul comnei Horea, a declarat că epava avionului a fost găsit în zona satului Petreasa, din judeţul Alba, la circa 1.600 de metri altitudine, de către un pădurar pe care-l cheamă Todea Argentin. Acesta a mai spus că persoana rănită care se află în starea cea mai gravă a fost deja transportată spre Ambulanţă.
UPDATE 21.29 Cei şapte răniţi vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, fiind cea mai apropiată unitate spitalicească.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, în jurul orei 21.30 la numărul de urgenţă 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa şi care a găsit epava avionului şi victimele la limita judeţelor Cluj şi Alba.
„Au fost găsite avionul şi victimele, iar acum toate echipele se îndreaptă spre locul respectiv, având de parcurs aproximativ un kilometru până la locul respectiv", a spus Alina Marescu.
La rândul său, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a spus că primii salvatori au ajuns la răniţi şi le evaluează starea de sănătate, după care aceştia ar urma să fie transportaţi la Cluj.
UPDATE 21.22 Reprezentanţii Salvamont Alba şi cei ai ISU Alba au confirmat că cele şapte victime au fost găsite în urmă cu câteva minute. Toţi sunt în viaţă. Echipele Salvamont îi transportă la ambulanţe. Surse medicale au precizat, pentru Mediafax, că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.
UPDATE 20.50 „În urmă cu 45 de minute am reuşit să-l contactăm pe doctorul Zamfir de la Spitalul Fundeni. Acesta era uşor confuz, probabil din cauza frigului. El spune că o parte dintre medicii care se aflau în aeronavă au intrat în şoc hipotermic, şi sunt inconştienţi. Nu ştim încă despre cine este vorba”, a declarat pentru adevărul.ro Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Transplant.
UPDATE 20.15 Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni. Aşa susţin oficialii Ministerului de Interne. Echipele de intervenţie nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.
„Aceste forţe sunt deja în deplasare, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie – zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de cm, teren împădurit, în pantă, vizibilitate redusă. Pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor”, susţin sursele citate.
De asemenea, la acţiunea de găsire a avionului şi de salvare a victimelor participă şi aproximativ 200 de localnici din comuna Beliş. Primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, susţine că în zonă semnalul telefonic este foarte slab şi că temperatura este aproape de 0 grade Celsius.
Viorel Crainic a declarat pentru Mediafax că au fost formate mai multe echipe de căutare, suprafaţa care trebuie acoperită fiind foarte mare. "Suntem în zona Poiana Horea, e o zonă greu accesibilă, cu zăpadă. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontişti, dar şi zeci de localnici din comunele Beliş şi Horea. Suprafaţa de acoperit este de circa 10 kilometri pătraţi. E o zonă dificilă, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.
Răniţii încep să cedeze din cauza frigului
Potrivit medicului Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, trei dintre victime sunt în stare de inconştienţă. Acesta susţine că cele şapte victime nu vor mai rezista mult, fiind în şoc hipotermic. Zota l-a contactat pe medicul Radu Zamfir, care susţine că situaţia este una disperată şi că aşteaptă să fie preluaţi de echipajele de urgenţă.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că supravieţuitorii aterizării forţate din Cluj sunt în viaţă, dar sunt „răniţi foarte grav”. „Sper să îi găsească pe supravieţuitori. S-a reuşit localizarea cu aproximaţie”, a precizat premierul.
„Sunt extrem de îngrijorat de această situaţie. Legat de persoana care trebuia să primească ficatul, nu e niciun pericol, nu este o urgenţă, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, o operaţie putea fi amânată. Dumneaei a mai fost chemată odată. Ceea ce este prioritar acum este echipa medicală”, a declarat şi profesorul Irinel Popescu, citat de Realitatea TV.
UPDATE 19.45 Avionul nu a fost, încă, găsit, contrar declaraţiei purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj. Şeful Salvamont Alba, Lucian Forda, a declarat pentru Adevărul că acţiunea de căutare continuă în zona în care a fost localizat avionul. Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ a spus pentru Mediafax că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", iar ceaţa este foarte densă.
Salvamontiştii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceaţa este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină. El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime
UPDATE 19.30 Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, a declarat, pentru ”Adevărul”, că un echipaj de salvamontişti de la Beliş a ajuns la răniţi: ”În urmă cu jumătate de oră, când am primit ultimele date de la echipa de salvare, am aflat că cei şapte răniţi sunt în stare stabilă, urmând a fi transportaţi la cele mai apropiate spitale”.
UPDATE 19.10 Din Alba au plecat spre locul accidentului două ambulanţe SMURD din Cîmpeni şi o autospecială complexă de intervenţie, dotată cu capacitate de stingere a incendiilor şi de descarcerare. Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat, pentru ”Adevărul”, că spre zona unde s-a prăbuşit avionul se deplasează şi o grupă operativă a ISU, condusă de adjunctul instituţiei. De asemenea, trei echipaje ale Salvamont Alba cu 15 persoane au plecat spre zona montană din judeţul Cluj.
Adi Marin, reprezentant al Salvamont Bihor, a declarat că din judeţ a plecat şi un echipaj de salvamontişti de la Vârtop. ”Zona este una extrem de dificilă, iar condiţiile meteo nu îi ajută deloc pe cei dine chipele de salvare, pentru că a plouat toată săptămâna”, a spus Marin. Surse ”Adevărul” susţin că drumul spre locul în care a aterizat forţat avionul este distrus din cauza hoţilor de lemne, care intră în zonă cu maşini de mare tonaj.
UPDATE 19.05 Salvamontiştii clujeni au ajuns la locul accidentului şi încearcă să găsească victimele. Vasile Cipcigan, salvamontist, aflat în drum spre avionul care a aterizat forţat, a declarat pentru ”Adevărul”: ”Ceaţa este foarte deasă, vizibilitatea e mai mică de 50 de metri. În aceste condiţii, intervenţia noastră e foarte dificilă”.
UPDATE 18.55 Lucian Forda, şeful Salvamont Alba, care a plecat spre locul accidentului, a declarat pentru ”Adevărul”: ”Suntem trei echipe, dar încă nu am reuşit să ajungem la răniţi. Suntem pe drum, preconizez că vom ajunge în 30 de minute, maxim o oră. Acum, nu avem nicio informaţie clară despre starea răniţilor”.
UPDATE 18.45 Parchetul Curţii de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic. Cum, deocamdată, nu se cunoaşte precis locul în care a aterizat avionul, urmează să se stabilească dacă procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenţa de anchetare, anunţă Mediafax. Conform aceleiaşi surse, prim-procurorul de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, şi adjunctul său, Eugen Fulop, au plecat spre zona în care a avut loc accidentul. Totodată, spre locul incidentului se deplasează şi prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, Răzvan Filip, spun surse judiciare.
UPDATE 18.30 Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, a declarat, pentru ”Adevărul”: ”Din Bihor au plecat patru ambulanţe ale SMURD şi o maşină de teren, fiind vorba despre 15 medici şi paramedici”. Conform acestuia, în ultima discuţie pe care a avut-o cu doctorul Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Judeţean din Oradea, şase dintre victime erau în stare stabilă, iar una era în stare gravă. Echipajele medicale din Bihor au plecat spre locul accidentului pentru a acorda primul ajutor şi a reuşi să-i transporte pe răniţi cât mai repede spre unităţile medicale.
UPDATE 18.15 Conform lui Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, echipajele salvamont i-au localizat pe răniţi, iar aceştia s-ar afla în zona Ursoaia, aflată la limita dintre judeţele Cluj, Bihor şi Alba. Totuşi, echipele de salvare nu au reuşit încă să ajungă la victime. ”Este o zonă aflată la o altitudine de peste 1.400 de metri, împădurită şi accidentată. Este un loc foarte greu accesibil. Cel mai probabil şi temperatura este mult mai scăzută decât în Cluj, iar victimele sunt echipate destul de sumar”, a declarat Uioreanu.
UPDATE 18.05 Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD Mureş, a declarat, pentru ”Adevărul”, că a luat legătura cu un medic aflat în elicopterul SMURD care a încercat să ajungă la cele şapte victime. Acesta din urmă i-a precizat că elicopterul în care se află nu poate ateriza în zona accidentului, din cauza ceţei, dar că a reuşit să ia legătura cu un medic aflat printre răniţi.
Conform lui Boeriu, doctorul rănit, care le acorda primul ajutor celorlalte victime, nu a putut să dea prea multe detalii despre starea colegilor săi, precizând doar că ceaţa este extrem de deasă la sol. Coordonatorul SMURD Mureş a mai spus că nu există vreo şansă, în această noapte, pentru o nouă intervenţie aeriană, din cauza condiţiilor meteorologice. Acesta a mai precizat că intervenţia se va face terestu şi că pompierii şi jandarmii montani sunt deja pe drum, spre victime.
UPDATE 18.00 Designerul vestimentar Romaniţa Iovan susţine că, de la aterizarea forţată a avionului, încearcă să ia legătura cu Adrian Iovan, fostul ei soţ şi cel care pilota aparatul de zbor, însă nu reuşeşte să afle în ce stare se află acesta. „Tot încerc să iau legătura cu el, îl sun, dar are telefonul închis. Nu ştiu ce să spun, aştept să aflu ce s-a întâmplat”, a declarat, pentru Click!, Romaniţa Iovan.
UPDATE „Ştim că cei din avion sunt răniţi, dar nu au leziuni care să le pună viaţa în pericol. Din păcate la faţa locului nu mai poate ajunge elicopterul SMURD din cauza vremii nefavorabile. Dar până acum a reuşit să ajungă acolo o ambulanţă. Pe lângă echipajul avionului, în aeronavă se mai aflau patru medici şi o asistentă”, a declarat profesorul Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.
UPDATE 17.45 Conform medicului Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant din Bihor, medicul orădean Sorin Ianceu are mai multe fracturi şi contuzii la coloană, starea doctorului Zamfir (Spitalul Fundeni) este bună, iar doctorul Calu, de la Elias, acuză probleme de respiraţie.
UPDATE Avionul medical este de tip Britten Norman 2 (BN2, foto dreapta). Pilotul Adrian Iovan ar fi aterizat forţat după ce a constatat o defecţiune la bord, susţin oficialii de la Interne.
UPDATE 17.30 Echipajul medical era format din doi piloţi şi cinci medici. Printre cele şapte victime se află şi doi chirurgi, printre care şi chirurgul orădean Sorin Ianceu. Echipajul pornise de la Bucureşti şi urma să ajungă la Oradea unde echipa medicală ar fi trebuit să preleveze ficatul unei femei în vârstă de 64 de ani, aflate în moarte cerebrală. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan. Din primele informaţii, acesta este rănit, având leziuni în zona picioarelor.
UPDATE „Avionul a fost localizat în zona localităţii Fântânele din Cluj, în apropierea lacului Jurcuţa. A fost trimis un elicopter SMURD din Târgu Mureş şi două ambulanţe pentru victimele multiple. Primul va ajunge elicopterul SMURD”, au declarat oficialii Ministerului de Interne.
Zona în care a avut loc incidentul aviatic FOTO Captură Google Maps
UPDATE 17.22 Purtătorul de cuvânt al pompierilor clujeni, Andrei Biriş, spune că avionul s-a prăbuşit în zona satelor Poiana Horii şi Ursoiaca şi că echipajele din Cluj nu au ajuns la faţa locului, dar şi că nu sunt victime.
UPDATE „Doctorul Calu, purtătorul nostru de cuvânt este unul dintre cei care se aflau în avion. Tot ce ştiu este că ei trăiesc, dar nu ştiu exact care este starea lor de sănătate. Se află într-o pădure lângă Hued
Pe aceeaşi temă:
Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.
Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.
Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.
Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.