Ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni, declinată la procurorii militari din Parchetul General. Vor fi audiate persoane din IGSU, STS şi MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epava avionului prăbuşit în Apuseni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj
Epava avionului prăbuşit în Apuseni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au decis să decline ancheta privind accidentul de avion din Munţii Apuseni în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare. Decizia a fost luată marţi, 4 februarie.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat un prim stadiu în ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni, produs în 20 ianuarie. Potrivit unui comunicat de presă, până în prezent s-au efectuat următoarele acte:

- cercetarea locului producerii accidentului;

- ridicarea mijloacelor materiale de probă;

- audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc. Au fost audiaţi 28 de martori din personalul ISU, SMURD, silvic, jandarmi, localnici precum şi cele 5 persoane vătămate. 

În cadrul anchetei s-a dispus efectuarea de rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză. Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi  trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

”Din actele de urmărire penală realizate până în prezent a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare. Pentru acest motiv, prin ordonanţa din data de 04.02.2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a acestei cauze în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare care va continua ancheta în cauză”, se afirmă în comunicatul Parchetului din Alba Iulia.

Instituţiile centrale cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă sunt Insepctoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, Romatsa.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală.

Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.

Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan

O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite