Evaluarea Naţională 2015 Alba. Subiecte Limba Maternă. La Limba Maghiară a picat poezia şi monologul

0
0
Evaluarea Naţională 2015 Alba
Evaluarea Naţională 2015 Alba

Absolvenţii clasei a VIII-a continuă marţi, 23 iunie, examenul de Evaluare Naţională 2015 cu probla la limba maternă. În judeţul Alba, elevii aparţinând minorităţilor naţionale susţin evaluarea naţională la germană şi maghiară.

UPDATE: La Limba Maghiară le-a picat poezia. Elevii trebuiau să explice de ce se încadrează în genul liric şi să scrie câteva epitete din poezie. La al doilea subiect, s-a dat un text despre Biblie pe care trebuiau să-l comenteze.

Rezultatele Evaluării Naţionale vor fi publicate în ultima zi a lunii iunie, urmând ca în perioada 3-7 iulie, elevii să aleagă specializarea pentru liceu – un moment crucial, care le va contura perspectivele şcolare în următorii patru ani.

Centre care organizează probă de verificare a cunoştinţelor la Limba Maternă în Alba: Colegiul Naţional Bethlen Gabor – Aiud – pentru limba maghiară şi Şcoala Gimnazială nr.2 Sebeş - pentru limba Germană. Prima probă, cea la limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale 2015 a fost susţinută, luni, 22 iunie, de 2.787 elevi din judeţul Alba, 57 dintre cei înscrişi fiind absenţi, Miercuri va avea loc proba la matematică.

Limba Maternă Maghiara Evaluare Nationala 2015

   

Limba Maternă Maghiara Evaluare Nationala 2015
Limba Maternă Germana 2 Evaluare Nationala 2015
Limba Materna Germana Evaluare Nationala 2015

Nu mai puţin de 199.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au intrat luni în febra Evaluărilor Naţionale în urma cărora sunt distribuiţi la liceu. Rezultatele parţiale vor fi comunicate vineri, iar cele finale, săptămâna viitoare. Ca noutate, reprezentanţii Ministerului Educaţiei anunţă că anul acesta candidaţii vor fi supravegheaţi atât video cât şi audio. "Estimăm că la Evaluarea Naţională se vor prezenta în jur de 12.000 – 13.000 de elevi. Pentru clasa a IX-a avem peste 17.000 de locuri, dintre care peste 15.200 sunt la liceu, iar restul se împart între profesională, seral şi frecvenţă redusă. În ceea ce priveşte organizarea Evaluării Naţionale 2015, toate şcolile gimnaziale din Bucureşti sunt centre de examinare. În afară de camerele video, vor fi montate şi instalaţii audio, iar înregistrările rămân la comisia de evaluare şi se verifică numai dacă sunt sesizări", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei.

Evaluarea Natională 2015. Regulile din sala de examen 

Examenul începe la 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Nu în ultimul rând, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. „Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor aceste reguli şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli şi menţiunea că ştiu că nerespectarea acestora are consecinţe”, mai arată sursele citate.

Evaluarea Naţionala 2015. Consecinţele încălcării regulilor

Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Evaluare Naţională 2015 - subiecte şi rezolvări la română, pe Adevărul

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

Calendar Evaluare Naţională 2015

15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie – Proba la Limba Română

23 iunie – Proba la Limba Maternă

24 iunie – Proba la Matematică

26 iunie – Afişarea rezultatelor

26 iunie – Depunerea contestaţiilor

27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor

30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite