Evaluarea Naţională 2015 Alba. Elevii susţin că subiectele la Română au fost accesibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen Evaluarea Naţională Alba 2015
Examen Evaluarea Naţională Alba 2015

Examenul de Evaluare Naţională 2015 presupune în Alba participare a peste 3.000 de elevi în 74 de centre şi a mai mult de 200 de profesori care vor corecta lucrările. Primii elevi care au ieşit din examen au afirmat că subiectele au fost accesibile.

În judeţul Alba au fost aşteptaţi la Evaluarea Naţională 2015 în jur de 2.800 de elevi. Examenul a fost susţinut în 74 de centre, iar lucrările vor fi corectate în patru centre de evaluare de aproximativ 200 de cadre didactice.

La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să dea antonime pentru cuvintele “frumoasă” “bucurie” “venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe. Pe baza aceluiaşi text, elevii de clasa a VIII-a aveau de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.

La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere – articolul E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-au solicitat capacitatea de a înţelege un text şi le-au fost verificate cunoştinţele de gramatică: au avut de analizat morfologic cuvintele “românească” şi “garderobă” şi sintactic cuvintele “patru”, „în” şi „se” şi “ia”. În plus, elevii au avut de identificat o propoziţie principală şi una secundară şi de alcătuit o frază care să conţină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ “care”. A doua compunere au avut ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.

Primii elevi care au ieşit de la examen au spus că subiectele au fost destul de facile. ”Nu mă aşteptam să fie aşa de uşor. Basmul era chiar cee ace ştiam cel mai bine. Compunerea a fost, de asemenea, destul de simplă. Cred că voi lua o notă de peste 9”, a spus Nicoleta, elevă care a susţinut testul la centrul din cadrul Şcolii Gimnazială ”Mihai Eminescu”.

”A fost un examen simplu şi cred că voi primi o notă destul de mare. M-am pregătit mult timp şi sunt fericit că prima probă s-a încheiat cu bine. Am emoţii mari pentru matematică, unde este mult mai dificil”, a afirmat Răzvan, un elev care a susţinut examenul la centrul din cadrul Şcolii Gimnaziale ”Vasile Goldiş”.

”Am avut emoţii foarte mari în raport cu dificultatea subiectelor. M-am descurcat bine şi sper să iau o notă cât mai mare. Şi textele şi compunerile mi s-au părut simple. Merg acum acasă ca să mai învăţ la matematică unde sigur va fi mult mai greu”, a spus şi Mihaela, elevă de la Şcoala Gimazială ”IOn Agârbiceanu”.

Pentru absolvenţii clasei a VIII-a urmează marţi proba la limba maternă, iar miercuri examenul la matematică.

Evaluare Naţională 2015 - subiecte şi rezolvări la română, pe Adevărul

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite