Evaluarea Naţională 2015 Alba. Subiecte Limba Română - basmul şi ia românească. Rezolvări, pe adevarul.ro

0
0

Absolvenţii claselor a VIII-a intră de astăzi în febra Evaluării Naţionale 2015 cu proba la Limba Română. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei avertizează că anul acesta candidaţii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio.

UPDATE 17.00 Proba la limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale 2015 a fost susţinută, luni, de 2.787 elevi din judeţul Alba, 57 dintre cei înscrişi fiind absenţi, potrivit inspectorului şcolar Alexandra Popa. Un absolvent de clasa a VIII-a este internat în spital şi va susţine proba de rezervă luni după-masă sub supravegherea unei comisii. Elevului i s-a făcut rău în această dimineaţă, a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind, ulterior, internat în spital. Tot în judeţul Alba există şi trei cazuri speciale, elevi cu handicap sau alte probleme de sănătate care au cerut suplimentarea timpului, după cum prevede metodologia, pentru rezolvarea subiectelor. La Evaluarea Naţională 2015 sunt înscrişi un număr de 2.844 de candidaţi.

Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine evaluarea la limba maternă pe 23 iunie 2015. În judeţul Alba minorităţile vor susţine evaluarea naţională la germană şi maghiară. Ultima probă, cea la matematică, va fi susţinută pe 24 iunie, iar rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeaşi zi, în intervalul 16,00-20,00, se vor depune contestaţiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27-29 iunie.

UPDATE 11.00: Elevii au primit la Subiectul I un text din basmul popular ”Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos”, iar la Subiectul II un eseu referitor la o zi de sărbătoare. La Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia, elevii care au susţinut prima probă a examenului de Evaluare Naţională 2015 s-au arătat mulţumiţi de ceea ce au făcut, precizând totodată că subiectele nu au fost grele.

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

Testările sunt susţinute în 74 de centre organizate în judeţul Alba. Lucrările elevilor vor fi corectate şi asistate de aproximativ 200 de profesori, în patru centre. Baremele de corectare vor fi afişate pe portalul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, edu.ro, după ora 15.00.

Evaluarea Naţionala 2015. Când au loc probele

Nu mai puţin de 199.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a intră luni în febra Evaluărilor Naţionale în urma cărora sunt distribuiţi la liceu. Prima probă este la Limba Română, apoi marţi se susţine proba la limba maternă pentru minorităţile naţionale şi miercuri, proba la matematică. Rezultatele parţiale vor fi comunicate vineri, iar cele finale, săptămâna viitoare.

subiecte la limba romana evaluarea nationala 2015 foto simona suciu
subiecte la limba romana evaluarea nationala 2015 foto simona suciu

Ca noutate, reprezentanţii Ministerului Educaţiei anunţă că anul acesta candidaţii vor fi supravegheaţi atât video cât şi audio. "Estimăm că la Evaluarea Naţională se vor prezenta în jur de 12.000 – 13.000 de elevi. Pentru clasa a IX-a avem peste 17.000 de locuri, dintre care peste 15.200 sunt la liceu, iar restul se împart între profesională, seral şi frecvenţă redusă. În ceea ce priveşte organizarea Evaluării Naţionale 2015, toate şcolile gimnaziale din Bucureşti sunt centre de examinare. În afară de camerele video, vor fi montate şi instalaţii audio, iar înregistrările rămân la comisia de evaluare şi se verifică numai dacă sunt sesizări", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei.

Evaluarea Natională 2015. Regulile din sala de examen 

Examenul începe la 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul

sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Nu în ultimul rând, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. „Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor aceste reguli şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli şi menţiunea că ştiu că nerespectarea acestora are consecinţe”, mai arată sursele citate.

Evaluarea Naţionala 2015. Consecinţele încălcării regulilor

Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Calendar Evaluare Naţională 2015

15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie – Proba la Limba Română

23 iunie – Proba la Limba Maternă

24 iunie – Proba la Matematică

26 iunie – Afişarea rezultatelor

26 iunie – Depunerea contestaţiilor

27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor

30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Citeşte şi

Evaluare Naţională 2015. De luni încep examenele. Totul despre Capacitate

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite