Evaluare Naţională 2022 Alba. Aproape 100 de elevi nu s-au prezentat la prima probă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Prima probă a examenului de Evaluare Naţională 2022 s-a desfăşurat marţi, 14 iunie, la Limba Română. Sunt aşteptaţi la toate probele peste 2.800 de elevi din Alba.

UPDATE Un număr de 2.469 de elevi au fost prezenţi la proba de astăzi. De asemenea, 99 de absolvenţi de clasa a VIII-a nu s-au prezentat în bănci.

Potrivit subiectelor primite de elevi, textele suport, la prima vedere, au fost din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran şi „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. Pe baza acestora au fost câte 9 itemi (cerinţe) la primul text şi 8 pentru al doilea.

Subiectele de „creaţie” au fost punctul 9 de la subiectul I A, şi subiectul al II-lea. La subiectul I A, punctul 9, este următorul: Asociază fragmentul din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

Autorii au lăsal libertatea elevilor de a alege şi un text citit fără să fie în cerinţele de la şcoală. La al doilea subiect de „creaţie”, cel de la subiectul al II-lea, elevii au primit următoarea cerinţă: „Imaginează-ți că tocmai te-ai întors din vacanță. Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici”.

Textul iniţial: Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, 2.835 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la examenul de capacitate.

Înscrierile la examen s-au făcut de către şcoli, până în 3 iunie, când s-au încheiat şi cursurile pentru aceşti elevi. Evaluarea Naţională este organizată în 27 centre de examen din judeţ. Primele rezultate vor fi cunoscute 23 iunie 2022 (până la ora 14.00), iar cele finale în 30 iunie. Media la Evaluare contează în proporţie de 80% pentru admiterea la liceu.

Ministerul Educaţiei a publicat şase seturi de teste de antrenament pentru examenul din acest an. Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop.

Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen. Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen.

Calendarul Evaluării Naţionale 2022:

- 14 iunie 2022 Limba şi literatura română — probă scrisă

- 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă

- 17 iunie 2022 Limba şi literatura maternă — probă scrisă

- 23 iunie 2022 (până la ora 14.00): Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor

- 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19.00): Depunerea contestaţiilor

- 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12.00): Depunerea contestaţiilor

- 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluţionarea contestaţiilor

- 30 iunie 2022: Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Vă mai recomandăm:

 

Oraşul din Ardeal construit pe un masiv de sare, afectat de patru catastrofe în mai puţin de un secol FOTO

 

Mega-ancheta DNA de la IPJ Alba. Sediile unor structuri, sigilate. Percheziţii la şefii din sistem

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite