Mega-ancheta DNA de la IPJ Alba. Sediile unor structuri, sigilate. Percheziţii la şefii din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta DNA vizează, în principal, protecţia acordată unor firme care exploatează lemnul. Foto Adevărul
Ancheta DNA vizează, în principal, protecţia acordată unor firme care exploatează lemnul. Foto Adevărul

Mai mulţi poliţişti din Alba sunt vizaţi în ancheta DNA privind infracţiuni de corupţie. Mega-dosarul se referă la fapte de dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi fraudă din fonduri europene.

Percheziţii au avut loc la posturi comunale de poliţie din zona Munţilor Apuseni, la domiciliile unor poliţişti, o parte cu funcţii de conducere, precum şi la sedii de firme şi domicilii ale unor oameni de afaceri. 

Din cele de 50 de percheziţii derulate joi, 9 iunie, 10 au avut loc la sedii de instituţii, printre care IPJ Alba, Poliţia Oraşului Câmpeni, Secţia de Poliţie Rurală Câmpeni, posturile de poliţie comunale Vidra, Poiana Vadului, Sohodol şi altele din zona de nord a judeţului.

Surse judiciare susţin că sedii ale unor posturi comunale ar fi fost sigilate de către procurori. Faptele de fraudă din fonduri europene ar fi avut loc în legătură cu proiecte finanţate de AFIR.

Deocamdată, procurorii nu au ajuns la faza urmăririi penale ”in personam”, dar sursele citate susţin că percheziţii au avut loc la domiciliile celor mai importante persoane din cadrul IPJ Alba, precum şi de la vârful Poliţiei Câmpeni. De asemenea, au avut percheziţii şi alţi poliţiştii care lucrează la structurile comunale vizate.

Aceleaşi surse afirmă că în ultimele luni, angajaţi de la Serviciul de Operaţiuni Speciale au fost detaşaţi în Apuseni pentru a urmări transporturile de lemn. Aceştia sunau la 112, pentru a fi verificate de către poliţiştii din zonă. De cele mai multe ori, transporturile de lemn erau lăsate să plece spre destinaţie, chiar dacă nu aveau documentele în regulă.

Pădurile din Munţii Apuseni au reprezentat permanent după Revoluţie o sursă importantă de beneficii pentru afaceriştii din domeniul exploatării lemnului, dar şi pentru oamenii legii, care trebuiau să aplice legea atunci când constatau ilegalităţi. În timp, la nivelul IPJ Alba, s-ar fi constituit o veritabilă reţea de protecţie a unor firme ce aveau drept obiect de activitate exploatarea şi procesarea masei lemnoase.

Unii dintre funcţionarii publici vizaţi ar fi primit mită sau ar fi comis fapte de abuz în serviciu în pentru a nu îşi îndeplini sau îndeplini defectuos sarcinile de verificare prevenire şi control a traficului de masă lemnoasă. Sursele indică faptul că unii angajaţi din mediul MAI ar fi asigurat un palier de protecţie pentru afacerile derulate nelegal de către firmele vizate de anchetă. 

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate corupţiei şi de fraudare a fondurilor europene, comise în cursul anilor 2021 şi 2022. În cursul zilei de 09 iunie 2022, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 50 de locaţii situate pe raza judeţului Alba, din care 10 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”, se precizează în comunicatul DNA transmis joi, 9 iunie 2022.

Vă mai recomandăm:

 

Invitaţie la masă în locuri spectaculoase din România. Proiectul inedit al unor tineri din Alba Iulia FOTO

 

Cum erau recompensaţi informatorii Securităţii. Bani şi laude: „Este sincer şi cinstit, se bucură de stimă şi respect“

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite