Drogul de mare risc ce poate fi impregnat într-o coală de hârtie. Ce este Pinaca, substanța care provoacă paranoia și halucinații

0
Publicat:

Un tip de drog apărut în Europa în urmă cu câțiva ani a început să se extindă și în România. Diferența față de celelalte substanțe interzise prezente pe piață este faptul că poate fi impregnat în coală de hârtie cartonată.

Captură de droguri, printre care se află și substanța Pinaca FOTO DIICOT
Captură de droguri, printre care se află și substanța Pinaca FOTO DIICOT

Este numit științific MDMB-4en-Pinaca, dar în lumea traficanților a fost preluată denumirea scurtă de Pinaca. Faptul că poate fi impregnat în coală de hârtie cartonatăm il face să poată fi ascuns relativ ușor și să fie introdus chiar și în închisori.

Drogul a fost descoperit, recent, la un deținut de la Penitenicarul Aiud  (Nicolae Bobi G.), condamnat anterior la mai multe pedepse pentru fapte cu violență, printre care și o tentativă de omor. Dosarul penal rezultat a fost instrumentat de procurorii DIICOT Alba Iulia. Deținutul a fost trimis în judecată pentru deținere de droguri pentru consum propriu. 

Potrivit rechizitoriului, în data de 05 septembrie 2023, în timp ce era încarcerat în Penitenciarul Aiud, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, în buzunarul stâng al hanoracului, disimulate într-o bucată de șervețel și introduse într-un pachet de țigări gol, două bucățele de hârtie cartonată pe care s-a pus în evidență drogul de mare risc MDMB-4en-PINACA.

Efectele drogului asupra consumatorilor

După perchezițiile din penitenciar, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DIICOT, iar deținutul a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba. Bărbatul riscă până la trei ani de închisoare. Procurorii nu au reușit să determine modul în care drogul a ajuns în închisoare, în condițiile în care deținutul a refuzat să colaboreze.

În prezent, acesta ar mai avea de ispășit aproximativ un an de detenție. Liberarea condiționată a ieșit din calcul având în vedere abaterea gravă pe care a săvârșit-o prin introducerea de substanțe interzise în penitenciar.

Drogul de mare risc Pinaca a apărut pe piața drogurilor în anul 2017, în SUA, ulterior ajungând în Marea Bitanie și de aici, în toată Europa. Este un canabinoid sintetic, o substanță asemănătoare etnobotanicelor. Se găsește de obicei sub formă de pulbere, dar poate fi diluat și impregnat în diverse materiale. De obicei, se pulverizează pe materialul vegetal sau chiar pe o coală de hârtie și apoi se fumează. Poate fi, de asemenea, inhalat, injectat sau consumat pe cale orală. Efectele negative induse pot include halucinații, paranoia, confuzie și depersonalizare. În doze mari poate duce la atac de cord și, implicit, la deces.

Inclus pe lista celor mai periculoase substanțe din SUA

Deoarece modul de preparare este relativ simplu, în 2021, în SUA, substanța era atât de răspândită încât a fost numită cel mai comun tip de drog sintetic. Departamentul de Combatere a Dorgurilor (DEA) a plasat, începând cu 12 decembrie 2023, substanța în lista celor mai periculoase substanțe interzise. Într-o directivă a Comisiei Europene din 12 martie 2021, privind includerea de noi substanțe psihoactive în definiția termenului „drog”, se afirmă despre MDMB-4en-PINACA că prezintă efecte similare cu efectele psihoactive ale canabisului, dar are un grad sporit de toxicitate care pune viața în pericol.

În 2022 - 2023 a ajuns să fie foarte popular și în România, procurorii și polițiștii de la „crimă organiată” având zeci de acțiuni în urma cărora au confiscat acest tip de substanță inetrzisă. O rețea formată din peste 10 persoane, care vindea și acest tip de substanță interzisă, a fost destructurată în noiembrie 2023 de procurorii DIICOT Alba Iulia. Nouă persoane au fost arestate preventiv. Același tip de drog a fost depistat, în septembrie 2023, și la doi profesori din Buzău care se ocupau, în afara orelor de la clase, cu vânzarea de substanțe interzise.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite