DOCUMENT Incidenţă alarmantă de cazuri noi de cancer în judeţul Alba. Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu jumătate în doar 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba
Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba

Municipiul Alba Iulia şi oraşele Teiuş şi Cugir au cea mai mare incidenţă de persoane bolnave de cancer la mia de locuitori. Statistica a fost făcută publică de Direcţia de Sănătate Publică pe baza informaţiilor furnizate de secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Situaţia îmbolnăvirilor din ultimii 4 ani indică o creştere alarmantă a cazurilor noi de cancer la nivelul judeţului Alba. Dacă în 2015 incidenţa era de 1,57 raportat la o mie de locuitori, în 2018 situaţia a ajuns 2,60 de cazuri la 1.000 de persoane. 

Pentru primele 6 luni din anul 2019, statistica arată o incidenţă de 1,31 de cazuri noi la mie, ceea ce reprezintă circa 430 de persoane la nivel judeţean, raportat la populaţia totală de aproximativ 330.000 de locuitori. Dacă incidenţa s-a menţinut constant pe tot parcursul anului 2019, statistica finală ar urma să indice aproape 2,6 cazuri de îmbolnăviri cu cancer la mia de locuitori, ceea ce înseamnă aproape 860 de cazuri noi în judeţul Alba.

Luând în considerare statistica din anul 2018, cele mai multe cazuri de persoane diagnosticate cu cancer s-au înregistrat la Alba Iulia (3,58 cazuri la mia de locuitori), după care urmează Cugir (3,30 la mie), Teiuş (3,14 la mie), Aiud (2,76 la mie), Sebeş (2,58 la mie) şi Abrud (2,05 la mie). Cele mai ”sănătoase” localităţi urbane din punct de vedere a îmbolnăvirilor de cancer au fost anul trecut Baia de Arieş (0,76 cazuri la mia de locuitori), Zlatna (1,14 la mie), Ocna Mureş (1,19 la mie) şi Câmpeni (1,34 la mie). 

bolnavi cancer alba

De menţionat că statistica a fost făcută publică de Direcţia de Sănătate Publică Alba exact în ziua în care la Sebeş a avut loc o dezbatere publică privind actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru o parte a zonei industriale Kronospan Sebeş. Activitatea companiei a fost contestată în ultimii ani tocmai pentru suspiciunea de poluare a mediului cu substanţe care ar provoca cancerul. Informaţiile transmise de DSP ar susţine precizările reprezentanţilor companiei potrivit cărora fabrica de formaldehidă de pe platforma industrială nu ar avea efect asupra cazurilor de cancer din Sebeş.

bolnavi cancer alba

În 2016, situaţia statistică era relativ schimbată faţă de 2018 şi 2019. Astfel, în urmă cu trei ani, cel mai ”bolnav” oraş era Teiuşul, cu 2,81 cazuri la mia de locuitori, urmat de Cugir (2,7 cazuri la mie), Alba Iulia (2,52 cazuri la mie), Zlatna (2,26 cazuri la mie) şi Abrud (2 cazuri la mia de locuitori). Media la nivel judeţean era în 2016 de 1,92 cazuri noi de cancer la 1.000 de locuitori, ceea ce reprezenta numeric circa 630 de cazuri. Alarmant este faptul că în doar 3 ani, numărul cazurilor noi de cancer a crescut cu aproape 50 la sută la nivelul judeţului Alba. Situaţia nu cuprinde cazurile de îmbolnăviri ale persoanelor din Alba care au ales să se trateze în alte judeţe. 

bolnavi cancer alba

Surprinde negativ şi evoluţia statistică înregistrată la nivelul municipiului Alba Iulia în doar 2 ani. Dacă în 2016, în reşedinţa judeţului Alba au apărut circa 160 de cazuri noi, în 2018 numărul îmbolnăvirilor noi înregistrate a fost de aproximativ 230, mai mult cu aproape jumătate. 

bolnavi cancer alba

Statistica realizată la nivel naţional arată faptul că cea mai mare incidenţă continuă să o aibă cancerul de plămâni (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) şi de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidenţă, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) şi cancerul de uter (3%).

bolnavi cancer alba
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite