Dezastrul de la bacalaureat. Patru licee dintr-un județ din Ardeal nu vor mai putea organiza examen de admitere

0
Publicat:

Din cauza promovabilității zero sau aproape de zero la sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat din anul 2023, patru licee din județul Alba nu vor mai avea dreptul să organizeze admitere în clasa a IX-a, la zi.

Liceul din Arieșeni este unul din cele patru care nu vorm mai putea organiza admitere FOTO Adevărul
Liceul din Arieșeni este unul din cele patru care nu vorm mai putea organiza admitere FOTO Adevărul

Măsura respectivă este prevăzută în „Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024—2025”, aprobată prin ordin al ministrului Educației, în ianuarie 2024.

Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, corespunzătoare filierei/profilului/specializării/calificării profesionale se vor face de către unitățile de învățământ pentru care acestea au obținut autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea prin ordin de ministru.

Unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi”, scrie în ordin.

Din județul Alba, se încadrează în această prevedere legală următoarele patru unități liceale: Liceul Tehnologic Jidvei (0% vara/0% toamna), Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac (0/fără candidați), Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia (1/0), Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni (0 în prima sesiune/1 în a doua sesiune).

Rata de promovare înregistrată de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2023, în județul Alba, a fost de 79,09%. Din seria curentă, rata de promovare s-a situat la 83,79%, iar din seriile anterioare, 32,32%. Dintre cei 2.245 candidați înscriși au fost prezenți 2.166 și au promovat examenul 1.713 de absolvenți de liceu.

În sesiunea a doua au fost 455 candidați înscriși, dintre care doar 107 au reușit să promoveze Bacalaureatul, rata de promovabilitate fiind de aproximativ 30%.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite