Curtea de Conturi: nereguli financiare de 1 milion de euro la Primăria Arieşeni. Plăţi pentru o sală de sport care nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei Arieşeni, Vasile Jurj, a trecut în 2014 de la PNL la PSD
Primarul comunei Arieşeni, Vasile Jurj, a trecut în 2014 de la PNL la PSD

Primăria comunei Arieşeni din judeţul Alba are mari probleme în privinţa gestionării fondurilor publice. Curtea de Conturi a descoperit în urma controlului derulat anul trecut nereguli financiare şi prejudiciu de aproape 1 milion de euro. Instituţia a solicitat remedierea deficienţelor şi recuperarea banilor.

Inspectorii Camerei de Conturi Alba au găsit servicii şi materiale decontate şi neefectuate privind construirea campusului Şcoala de Arte şi Meserii din Arieşeni, respectiv căminul, cantina şi sala de sport. La şcoală, au fost lucrări supraevaluate.

Au mai fost descoperite plăţi ilegale pentru servicii de salubritate şi telefonie mobilă, respectiv sporuri salariale. Camera de Conturi Alba a derulat control la Primăria Arieşeni în perioada 1 aprilie – 2 mai 2014 şi a constatat un prejudiciu de 2.584.000 lei şi abateri financiare de 1.900.000 lei.

Principalele constatări ale inspectorilor Camerei de Conturi:

Nu au fost înregistrate materialele aferente obiectivului de investiţii „Executare Campus Şcoala de Arte şi Meserii în Comuna Arieşeni”, care au fost achitate şi lăsate în custodia constructorului SC Mocănuţ Construct SRL Vadu Moţilor, în valoare de 1.599.000 lei. Nu au fost înregistrate corect, în evidenţa contabilă facturi în valoare de 17.000 lei, primite în cursul anului 2013. Valoarea abaterii este de 1.616.000 lei.

A angajat şi plătit cheltuieli de investiţii, în data de 27.12.2007, reprezentând avans procurări materiale pentru două obiective: Cămin elevi şi Cantină elevi. Au fost calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele bugetare, în sumă de 656.000 lei, pentru perioada cuprinsă între data plăţii avansului (27.12.2007) şi data justificării avansului – în cazul obiectivului Cămin elevi (14.08.2008) şi respectiv data acţiunii de audit (30.04.2014) – în cazul obiectivului Cantină elevi.

Nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă, până la data auditului, suma de 22.000 lei reprezentând servicii facturate (în 2010) de asistenţă tehnică pentru realizarea a două module „Cămin elevi” şi „Cantina Club” din obiectivul de investiţii „Construire Campus„. A angajat şi plătit cheltuieli de investiţii, în data de 27.12.2007, în sumă de 653.000 lei, reprezentând avans procurări materiale pentru obiectivul Sala de sport, obiectiv care nu a fost executat, iar materialele nu s-au regăsit în teren la data efectuării verificării. Au fost calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele bugetare, rezultând suma de 1.064.000 lei.

A decontat nelegal, de pe cheltuieli materiale, un obiectiv nou construit, care în urma inspecţiei în teren s-a constatat că este realizat de la fundaţie de beton, pereţi, la acoperiş, fiind de fapt un obiectiv nou de investiţii (construit ca şi o anexă la clădirea existentă) şi nu o reparaţie curentă. Valoarea plăţilor nelegale efectuate de entitate este de 122.000 lei. Au fost majorate nelegal cheltuielile UATC Arieşeni cu suma totală de 13.000 lei, reprezentând plata nejustificată a unor facturi de salubritate, pentru care entitatea nu a luat măsuri de recuperare în totalitate a acestor servicii de la persoane fizice şi juridice de pe raza comunei Arieşeni.

Au fost majorate nelegal plăţile pentru cheltuieli de personal cu suma totală de 23.000 lei. Au fost diminuate nejustificat veniturile entităţii cu suma de 69.000 lei, prin faptul că nu s-a stabilit, înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare veniturile din taxa pentru autorizaţii de construire, impozit pe teren, taxa de salubritate, taxă eliberare certificate de producător, taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiilor pentru desfăşurarea unor activităţi economice şi pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică.

Au fost diminuate nejustificat veniturile entităţii cu suma de 62.000 lei, prin neînregistrarea, nestabilirea şi neurmărirea spre încasare a veniturilor din închirierea şi concesionarea de bunuri din domeniul public sau privat, precum şi din contractul de asociere. Nu a fost înregistrat în Registrul datoriei publice locale, împrumutul în sumă totală de 131.000 lei, contractat de UATC Arieşeni pentru achitarea datoriilor restante înregistrate de entitate. 

Curtea de Conturi: Primaria Teiuş a acordat contracte fostei firme a primarului şi unor societăţi în care sunt asociaţi consilieri locali

Pe cine „urmăresc” internaţional poliţiştii din Alba: interlopi, oameni de afaceri celebri, traficanţi de persoane. Unii dintre ei, activi pe Facebook

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite