Cum recuperează Statul Român averea grofului maghiar Banffy, condamnat pentru instigare la crime împotriva românilor din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groful maghiar a fost condamnat pentru instigare la crime împotriva românilor din Transilvania
Groful maghiar a fost condamnat pentru instigare la crime împotriva românilor din Transilvania

Instituţia Prefectului Alba a obţinut anularea în justiţie a trei acte de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafaţă totală de aproape 35 de hectare de pădure emise pe numele a trei moştenitoare ale baronului Banffy Daniel.

Groful Banffy a fost condamnat în 1952, de justiţia română, pentru instigare la crime împotriva umanităţii, tot atunci fiind dispusă şi confiscarea tuturor proprietăţilor pe care le deţinea în Transilvania.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Alba au iniţiat în total şapte acţiuni în instanţă pentru anularea unor titluri de proprietate emise anterior pe numele a trei moştenitoare ale lui Banffy Daniel.

Judecătoria Aiud a admis, în toate cele trei dosare, acţiunea civilă formulată de Prefectul Judeţului Alba, prin care s-a solicitat constatarea nulităţii absolute a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafaţă totală de aproape 35 de hectare de pădure, de pe raza comunei Lopadea Nouă, dar moştenitoarele grofului maghiar - Bethlen Ana, Bethlen Susana Agneta şi Szentkuti Eva - au formulat apel la Tribunalul Alba. Intanţa a respins apelul în toate cele trei dosare. Au fost anulate astfel un titlu de proprietate emis în 2008, un altul din 2010 şi încă unul din 2007, pentru suprafeţe cu vegetaţie forestieră, toate pe raza comunei Lopadea Nouă.

În alte patru cauze au fost anulate, în 2018, la Curtea de Apel Alba Iulia şi Tribunalul Alba, titlurile de proprietate emise pe numele celor trei moştenitoare ale baronului, judecătorii dispunând atunci şi confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupaţiei horthyste, când a fost ministru. Astfel, în două dosare, CA Alba Iulia a respins recursul declarat împotriva unor decizii, din 2017, ale Tribunalului Alba, care făceau referire la anularea unor titluri de proprietate emise în 2009, ce priveau peste 45 de hectare de păşune, respectiv 23,75 hectare de pădure de pe raza comunei Hopârta. Dosarele au fost soluţionate în sensul că a fost admisă excepţia inadmisibilităţii recursului formulată de Prefectul judeţului Alba şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Alba.

Alte dosare au fost finalizate la Tribunalul Alba în sensul respingerii apelului formulat de cele trei moştenitoare împotriva unor sentinţe civile ale Judecătoriei Aiud. Astfel, a fost anulat un Titlu de proprietate emis în 2007, referitor la o suprafaţă de peste 9 hectare de teren agricol, tot de pe raza comunei Hopârta, şi un altul din 2010, referitor la o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren agricol de pe raza comunei Lopadea Nouă.

În urmă cu şase ani, într-un document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944. Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Banffy Daniel în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost "vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal" şi că "faţă de această conduită, averea autorului Banffy Daniel a fost preluată de statul român". Din acest motiv, s-a considerat că bunurile au fost confiscate ca urmare a săvârşirii unor crime contra umanităţii sau crime de război în perioada 6 septembrie 1940 - 9 mai 1945 şi nu constituie preluare abuzivă, deci nu fac obiectul legii de reconstituire a dreptului de proprietate.

Moştenitorii lui Banffy susţin că verdictul din 1952, prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de muncă forţată, i-a fost confiscată averea şi a fost privat timp de 10 ani de drepturile civile pentru crime împotriva umanităţii pe care a fost acuzat că le-a comis între 1940 şi 1944, ar fi fost rezultatul unui proces înscenat.

Citiţi şi:

Un nou domeniu schiabil în Apuseni, la 40 de km de Alba Iulia, cu două pârtii, telescaun şi bandă rulantă pentru copii

Traficanţii de droguri condamnaţi definitiv la peste 40 de ani de închisoare cu executare. Cine e interlopul care dirija circuitul stupefiantelor

Dosarul crimei de la Sebeş: instanţa a respins cererea privind schimbarea încadării juridice. Autorul va fi condamnat pentru omor

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite