Cum este pregătit un câine de căutare în caz de avalanşă. Antrenament contra cronometru cu un copil prins sub zăpadă VIDEO

0
0
Tiberiu Krizbai şi câinele salvator Yukan’na
Tiberiu Krizbai şi câinele salvator Yukan’na

Salvamontistul Tiberiu Krizbai, din cadrul Serviciului Salvamont Alba, şi câinele său salvator Yukan’na sunt într-o continuă perfecţionare.

Cei doi se antrenează de zori pentru găsirea persoanelor care au fost acoperite de zăpadă în urma unei avalanşe. 

Căţeluşa Yukan’na este printre puţinii câini salvatori din România atestată în căutarea în avalanşă, din cadrul serviciului Salvamont.

Recent, Tiberiu a postat pe Facebook un video în care alături de băiatul său o antrenează pe Yukan’na pentru găsirea oamenilor prin zăpadă.

La o simplă comandă de ”Caută”, căţeluşa fuge în căutare şi în doar cateva zeci de secunde latră şi începe să sapte după persoana acoperită de zăpadă.

Tiberiu Krizbai împreună cu câinele său Youkan'na, un golden retriever, au primit şi  recunoaştere internaţională a importantei activităţi pe care aceştia o desfăşoară.

În 2018, cei doi au reprezentat Salvamont Romania în Tabăra internaţională pentru câini de salvare, desfăşurată pe un poligon de antrenament din Ungaria.

În 2019 a fost promulgată şi o lege a câinilor de salvare. Actul normativ prevede că unitatea canină de intervenţie la avalanşă este echipajul compus dintr-un câine şi salvamontistul/jandarmul său. Totodată, conducătorul unităţii canine de intervenţie beneficiază de un spor de la salariu de 20% şi plata orelor de antrenament. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Înşelătorie în mediul online cu cazuri sociale fantomă. Cum profită escrocii de sensibilitatea unor români

 

Primarul din Alba Iulia la un an de la plecarea din PNL la USR: ”Nu regret nimic, a fost o decizie corectă”

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri