Cum au influențat meteorologii evadarea unui infractor din arestul de la domiciliu. Temperatura aerului, probă în dosar

0
Publicat:

Un bărbat care a evadat din arestul la domiciliu și-a motivat gestul prin faptul că era foarte frig în locuință și, astfel, era în pericol de moarte. Magistratul care a judecat dosarul a solicitat informații de la meteorologi.

Bărbatul a fost depistat în fața sediului Poliției Ocna Mureș FOTO Adevărul
Bărbatul a fost depistat în fața sediului Poliției Ocna Mureș FOTO Adevărul

Pentru a demonstra care era temperatura la data respectivă s-a folosit ca probă o expertiză a Administrației Naționale de Meteorologie. Concret, meteorologii au fost solicitați să spună care a fost temperatura în orașul Ocna Mureș în data de 11 martie 2022, când Francisc S. a plecat din arestul de la domiciliu.

În seara zilei menționate, acesta a fost găsit de polițiști, chiar în fața secției de poliție a orașului Ocna Mureș. Bărbatul a susținut că a plecat din locuință „pentru motive întemeiate – frigul de afară, distrugerile provocate de persoane necunoscute imobilului în care executa măsura, lipsa oricărei surse de căldură în respectivul imobil/pentru a se salva de la un pericol iminent (decesul prin hipotermie)”.

Anterior a sunat la 112, dar a refuzat trimiterea unei ambulanțe atunci când a susținut că îi este foarte frig. A mai susținut că a plecat și pentru că îi era foame, în locuință neavând niciun fel de mijloace pentru a-și susține existența.

Avea caloreifer electric și convector pe gaz

În timpul procesului, societățile de distribuție de gaze și energie electrică au precizat că imobilul este racordat la ambele servicii, iar bărbatul a recunoscut că în locuință existau un convector pe gaz şi un calorifer electric.

În urma expertizei meteorologilor, solicitată de judecător, s-a stabilit că „în noaptea de 10/11.03.2022 temperatura înregistrată la ora 06:00 a fost de -8 grade Celsius”. În ziua respectivă s-a prezentat la judecătorie, care a dispus prelungirea măsurii arestului la domiciliu. Seara, la ora 23.00, a plecat din locuință pentru că ar fi fost foarte frig. Meteorologii au mai precizat că la ora respectivă, la Ocna Mureș, s-a înregistrat temperatura de -3,1 grade Celsius, mai ridicată față de noaptea precedentă.

„Instanţa constată că părăsirea de către inculpat a imobilului în care executa măsura arestului la domiciliu este prevăzută de legea penală, este nejustificată, a fost comisă cu forma de vinovăție prevăzută de lege (intenția directă) și este imputabilă acestuia”, a susținut magistratul de la Judecătoria Aiud în hotărârea pronunțată în 25 iulie 2023.

Francisc S. a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de evadare.

Bărbatul a contestat decizia în condițiile în care o nouă condamnare în dosarul pentru care era plasat în arest la domiciliu îi va aduce o pedeapsă cu executare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite