Cum arată locul în care au fost închişi Horea şi Cloşca înainte de a ajunge la Alba Iulia în decembrie 1784 FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta închisoare din Zlatna a fost descoperită la subsolul clădirii spitalului
Fosta închisoare din Zlatna a fost descoperită la subsolul clădirii spitalului

Fosta închisoare a oraşului Zlatna, care a funcţionat în urmă cu sute de ani, este readusă în atenţie după ce a fost descoperită întâmplător în timpul lucrărilor de la clădirea spitalului.

Noi imagini cu camera aflată la subsolul clădirii au fost făcute publice de primarul din Zlatna, Silviu Ponoran.

Potrivit acestuia, intrarea în pivniţa respectivă a fost descoperită recent cu prilejul lucrărilor de reabilitare a spitalului, în interior, într-o cameră a clădirii. 

   

„Acolo a fost puşcărie şi depozit de sare. Eu ştiu de la profesorul meu de istorie că în drumul lor spre supliciul de la Alba Iulia, acolo au fost ţinuţi Horea şi Cloşca, în noaptea de 29-30 decembrie 1784. Apoi a fost depozit de sare. În 1954, directorul de atunci al spitalului a decis că beciul să fie închis pentru că pereţi au tras sare”, a spus primarul Silviu Ponoran.

inchisoare zlatna

Clădirea este în plin proces de modernizare, administraţia locală investind circa 8 milioane de lei pentru a o transforma înt-un spital modern. 

inchisoare zlatna

Unitatea sanitară va avea 20 de paturi şi va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă. În clădre a funcţionat şi vechiul spital al oraşului desfiinţat în 2013.

inchisoare zlatna

De Zlatna se leagă şi alte evenimente istorice ce au legătură cu eroii Horea, Cloşca şi Crişan. Pe 5 februarie 1785, autorităţile austriece au organizat la Zlatna premierea trădătorilor, dar şi ospăţul dat în cinstea lor, cu „binecuvântarea“ împăratului de la Viena.

inchisoare zlatna

Vă mai recomandăm şi:

 

Intrarea în fosta închisoare a oraşului Zlatna, unde au fost ţinuţi Horea, Cloşca şi Crişan, descoperită întâmplător la subsolul spitalului FOTO

 

Scandal la o primărie din Alba după ce primarul a fost trimis în judecată. Secretara îl acuză de ameninţare. DNA îl vrea pe edil după gratii

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite