Scandal la o primărie din Alba după ce primarul a fost trimis în judecată. Secretara îl acuză de ameninţare. DNA îl vrea pe edil după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei Râmeţ din Apuseni este cuprinsă de un scandal fără precedent după ce primarul Vasile Raica şi un funcţionar au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru infracţiuni de corupţie.

La câteva zile după trimiterea în judecată a primarului, secretara comunei, Cristina Boc, a denunţat faptul că este ameninţată şi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea în instituţie, chiar de către primarul inculpat Vasile Raica. În urma denunţului, procurorii DNA Alba Iulia, au cerut arestarea preventivă a primarului Raica, însă magistraţii Tribunalului Alba respins cererea. DNA a contestat hotărârea la Curtea de Apel.

Secratarul primăriei, dar care este şi martor în dosarul de corupţie, a făcut un denunţ în 18 decembrie în care declarat că ”este ameninţată şi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea la locul de muncă de către inculpatul Raica Viorel”.

Anchetatorii au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru săvârşirea de către primar a infracţiunii de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei. Secretarul comunei a fost audiat de judecătorul de camera preliminară de la Tribunalul Alba în cauza în care s-a solicitat arestarea primarului

”Referitor la presupusa «ameninţare», acesta constă, conform depoziţiei martorei, în afirmaţia inculpatului potrivit căreia îi va lua atribuţiile de ofiţer de stare civilă. Or, indiferent de modalitatea în care martora a perceput această afirmaţie, ea nu poate fi considerată ameninţare deoarece primarul, aşa cum poate să delege unele dintre atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative, conform art. 157 din Codul administrativ, în egală măsură poate retrage această delegare. Mai mult, potrivit art. 206 C.pen. ameninţarea trebuie să constea în săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare, ceea ce nu este cazul în speţă”, se arată în motivarea instanţei Tribunalului Alba.

Stare tensionată între primar şi secretar

Potrivit instanţei, martora a declarat că acesta nu a făcut niciun fel de referire la dosarul în care a fost trimis în judecată şi nu există nicio dovadă că i-a solicitat să-şi modifice sau adapteze declaraţiile în vreun fel.

Judecătorul de cameră preliminară arată că starea de fapt ce reiese din procesul verbal încheiat de poliţistul judiciar şi din declaraţia martorei se referă la o stare tensionată existentă între inculpat şi martoră care îşi are însă originile anterior trimiterii în judecată a inculpatului şi ar fi fost generată de reîncadrarea martorei în funcţia publică printr-o hotărâre judecătorească din 2013. Prin urmare, conflictul dintre martoră şi inculpat nu are legătură cu infracţiunea ce face obiectul dosarului nr. 4396/107/2020” se mai arată în documentul citat. 

Un alt episod al neînţelegerilor dintre cei doi colegi de muncă a avut loc în ianuarie 2020. Secretara l-a acuzat atunci pe primar că a agresat-o în sediul instituţiei. Cristina Boc şi-a luat concediu medical, a încuiat documentele primăriei şi a plecat acasă.

Rechizitoriul DNA

Raica Vasile, la data faptei primar şi viceprimar al comunei Râmeţ, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Gligor Daniela, funcţionar în cadrul Primăriei Râmeţ, este acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile, în calităţile menţionate mai sus, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false şi inexacte(adeverinţe, angajamente, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcţionar în cadrul Primăriei Râmeţ, judeţul Alba.

Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

Vă recomandăm şi:

 

Călugărul care a vindecat mii de oameni cu ajutorul plantelor, propus pentru beatificare. Povestea emoţionantă a lui Mihai Neamţu

 

Revoluţia din Decembrie 1989 la Blaj. Cum s-au împuşcat revoluţionarii între ei

   

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite