Copii orfani refugiaţi din Ucraina învaţă limba română la o şcoală din judeţul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii orfani din Ucraina învaţă limba română la o şcoală din Alba Sursa foto: Facebook
Copii orfani din Ucraina învaţă limba română la o şcoală din Alba Sursa foto: Facebook

Copiii refugiaţi din Ucraina încearcă să se integreze în comunităţile în care au fost primiţi cu multă căldură, în România. Una dintre acestea este Mănăstirea Dumbrava din judeţul Alba, unde sunt cazaţi circa 50 de refugiaţi, dintre mai mult de jumătate sunt copii fără părinţi.

Copiii fac parte din grupul etnic al volohilor şi vorbesc o limbă română arhaică, lipsită de neologisme, reuşind astfel să se facă înţeleşi de români.

Au venit din satul Poroşkovo, situat la 170 de kilometri distanţă de localitatea ucraineană Solotvino (Slatina) şi de localitatea românească Sighetu Marmaţiei. „Satele lor sunt foarte sărace, iar mulţi au ajuns la noi îmbrăcaţi doar într-un tricou şi o bluză de trening”, spune un părinte de la mănăstirea din Alba. 

Pentru 28 de copii refugiaţi orfani s-au demarat deja cursurile destinate învăţării limbii române. Aceştia au deprins deja cuvinte uzuale şi se înţeleg bine cu elevii români. În procesul de învăţare sunt ajutaţi şi de părintele parohiei Izvoarele, municipiul Blaj, Mihai Canţer, născut în Basarabia, care se ocupă de ei în două zile din săptămână. Acesta ştie limba rusă şi a acceptat cu bucurie să îi ajute pe copiii ucraineni.

Mulţi dintre aceşti copii s-au acomodat şi ar vrea să rămână în România. Alţii aşteaptă să se termine războiul, să se întoarcă acasă. Cursurile se desfăşoară la Şcoala Gimnazială din comuna Unirea. ”20 dintre ei sunt integraţi în colectivele claselor primare, iar opt în ciclul gimnazial. Au nevoie de foarte mult ajutor, dar au început să prindă deja cuvinte în limba română”, spune Lilica Bordea, directoarea Şcolii ”Avram Iancu” din Unirea.

scoala alba

Şcoala Gimnazială din comuna Unirea

Aşezământul monahal are o capacitate de 120 de locuri de cazare şi şi-a deschis uşile până în prezent şi pentru aproximativ 100 de tineri intraţi pe la Vama Sighet şi aflaţi în tranzit dinspre Ucraina spre alte state din vestul Europei. La Dumbrava există o tradiţie de peste 20 de ani în ceea ce priveşte acordarea unor servicii de protecţie pentru copii orfani sau abandonaţi de părinţi.

manastirea dumbrava

Mănăstirea Dumbrava

Aici funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, cu mai multe case destinate ocrotirii sau găzduirii temporare a copiilor, centru de formare a abilităţilor de viaţă independentă, o clasă de învăţământ special, un centru maternal pentru femei însărcinate în situaţii de criză sau mame cu copii afectate de violenţa domestică şi un cămin pentru femei vârstnice. În total, centrele sociale de la Dumbrava oferă servicii pentru circa 200 de persoane, copii, mame singure şi vârstnici care nu se pot îngriji singuri.

Vă recomandămsă mai citiţi:

Procesul de 4,5 miliarde de dolari pentru aurul de la Roşia Montană. Cum răspunde România la ultimele acuzaţii ale companiei canadiene

Românii care au luptat cu bolşevicii ruşi în Siberia. S-au întors eroi, dar comuniştii i-au trimis la închisoare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite